Alla skolor borde sätta stopp för mobilerna

Och det vore bra om även vuxna ålade sig begränsningar för mobilanvändningen.

Mobilinsamling inför dagen i en skola i Nacka.

Mobilinsamling inför dagen i en skola i Nacka.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-08-29 11:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Högbyskolan på Hemse anser sig ha goda erfarenheter från sitt mobilförbud, som varar under hela skoldagen. Rektor Vicky Lindeborg tycker sig se stora skillnader jämfört med tidigare:

– Det har varit mer rörelse och de pratar mer med varandra. Vi tror att det här gynnar eleverna i deras socialisering och i sin inlärning. De har nog med skärmtid ändå.

Även om terminen är ung och mobilförbudet nytt så har hon sannolikt alldeles rätt. I den senaste Pisaundersökningen, som jämför skolresultaten och kunskaper för elever i olika länder, framhölls med stor tydlighet att elever verkligen störs av mobiler och andra skärmar i undervisningen, oavsett om det är de själva eller klasskamrater som använder dem.

Ja, enligt Pisarapporten leder omfattande mobilanvändning också till att eleverna känner mindre tillhörighet till sin skola. Det är inte så konstigt om de mentalt befinner sig någon annanstans.

Man kan tycka att ett mobilförbud borde vara upp till varje enskild skola. Men man kan också fråga sig om det verkligen är rimligt att tillåta mobilanvändning under skoldagen, om de positiva effekterna av mobilförbud är tillräckligt stora och entydiga. TT rapporterade häromdagen att regeringen står i begrepp att tillsätta en utredning i akt och mening att detta ska leda till förslag om mobilförbud under hela skoldagen, även under rasterna, precis som på Högbyskolan.

Vid ett besök på Söraskolan i Åkersberga, som först hade mobilförbud under lektionerna men övergått till förbud under hela skoldagen, förklarade statsminister Ulf Kristersson (M) varför han anser att samma regler behöver gälla i hela landet:

– Det är mycket lättare att få respekt för reglerna om de är gemensamma.

Söraskolans rektor Irene Georgellis verkade vara av samma mening. Hon "välkomnar lagstiftning på området" och tror att det skulle ”underlätta vardagen”.

Det kan till och med finnas anledning att vara den vuxne i rummet och även ålägga sig själv vissa mobilrestriktioner. Det är splittrande och distraherande även för vuxna med en maskin som ständigt pockar på vår uppmärksamhet med totala oväsentligheter som ändå är utformade för att fånga vårt dyrbara intresse. Hur många är vi för övrigt inte som avslutar dagen med mobilen i sängen, trots att vi läst om hur negativt det är för vår sömn. När vårdguiden 1177 skriver om sömnsvårigheter så är ett av råden:

"Varva ner en stund innan du ska sova. Sänk belysningen och stäng av skärmar cirka en timme innan du går och lägger dig."

Andelen som anser sig ha sömnproblem är hög och ökande. Enligt Hjärnfonden visar senaste mätningen att 48 procent av kvinnorna och 37 procent av männen anser sig ha sömnbesvär. 

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.