Jimmie Åkesson lovade att ta sin hand från en regering som ville försämra a-kassan. Men nu när de stödjer en regering som tänker gå fram med ett förslag om försämrad a-kassa tiger man still.
Liberalernas Johan Pehrson har onekligen lärt Jimmie Åkesson hur man ska handskas med löften som gjordes innan man hamnade i ansvarsställning. Man säger en sak innan valet och en annan efter valet. Den så kallade Johan Pehrson doktrinen.
En a-kassa med hög ersättningsnivå har varit en av Sverigedemokraternas mest profilerade socialförsäkringsfrågor. Nu har de ju inte så många frågor som inte berör minskad invandring, men just a-kassan var ett undantag.
Partiets tydliga ställningstagande var nog också en av orsakerna till att partiet hade högst andel väljare som var arbetslösa. Detta enlig Valu september 2022.
I Dagens Arena kommenterar Olle Folke, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, hans analys av att SD har en så stor andel arbetslösa väljare:
"Det handlar om grupper som har fått det ekonomiskt sämre genom jobbpolitiken från Alliansen. Deras arbetslinje gick ut på att skapa inkomstskillnader mellan de här grupperna och de som har jobb – till exempel genom att arbetslösa och de med sjukpenning inte får ta del av jobbskatteavdraget.”
Nu sviker SD alla dessa väljare samtidigt som de går med på den borgerliga synen på arbetslösa. Att arbetslösa ska ta sig i kragen och skaffa ett jobb, annars svälts de ut. SD verkar även anammat den borgerliga synen att de som har stora inkomster behöver mer pengar för att jobba mer. Piska till arbetslösa och morot till rika. Borgerlig politik när den är som tydligast.
Ulf Kristersson verkar ha tagit ”Johan Pehrson doktrinen” ett steg längre. Först säger han något och sen säger han något annat. Nu är det inte ens vallöften som fälls i en het valrörelse utan löften som ges till verksamheter som går på knäna och blir lättade över beskedet. Ett besked eller löfte som sedan tas tillbaka.
I den av TV4 arrangerade partiledarutfrågningen lovade Ulf Kristersson att sjukvården skulle få de medel de så hett eftertraktar. "Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården"
Ingen skulle behöva sägas upp under hans vakt.
Men det löftet verkar han nu inte riktigt hålla fast vid. I en intervju i Corren får Kristersson frågan, Kan du lova att det inte blir några varsel? Och han ger där svaret:
”Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller.”
Ännu verkar det inte som om raden av brutna löften från Tidöpartierna kommer att ta slut. Frågan är vad nästa brutna löfte handlar om.