70-åringarnas kamp i presidentvalet i USA

Från vänster, Elizabeth Warren 70 år, Joe Biden 76 år och Bernie Sanders 78 år vilka slåss om att få utmana Donald Trump 73 år i presidentvalet nästa år.

Från vänster, Elizabeth Warren 70 år, Joe Biden 76 år och Bernie Sanders 78 år vilka slåss om att få utmana Donald Trump 73 år i presidentvalet nästa år.

Foto: John Bazemore/AP/TT

Ledare2019-11-26 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Presidentvalet i USA närmar sig, fast det är ett år till valdagen. I processen i de två stora partierna är de första primärvalen, eller caucus (möten) som många kallas, om tre månader. 

För högerpartiet Republikanerna ser Donald Trump ut att nomineras som presidentkandidat. Detta trots att en riksrättsprocess inletts, som dock troligen inte kommer att fälla Trump.  

Fokus inför presidentvalet är på vänster- och mittenpartiet Demokraterna. På grund av valsystemet och att det lett till ett tvåpartisystem är det stor spännvidd inom det partiet. Som presidentkandidater har över 20 ställt upp. Cirka tio har ett par procents stöd eller mer i partiet. 

Trots många kandidater finns ingen bra. Med det menas någon som är karismatisk, känd, 40 till 50 år och har en politik som är tydlig och i partiets mittfåra.

De tre ledande kandidaterna är över 70 år. Bernie Sanders är 78 år och Joe Biden fyller 77 år 20 november. Elizabeth Warren är 70 år. 

Många av Demokraternas väljare vill ha en kandidat som kan vinna över Trump. Exakt vilken politik, inom ramen för vad Demokraterna står för, kandidaten har finner de vara mindre betydelsefullt.

Därför har Joe Biden legat bäst till. Han är känd efter åtta år som vicepresident och årtionden som senator. Och han ligger i partiets mittfåra och lite grann åt högra halvan av partiet.

Biden är dock gammal, 77 år. Och hans anhängare är inte så entusiastiska som de mer vänsterliggande Sanders och Warrens anhängare är. Det har också gått trögt för Biden att samla in pengar till sin kampanj. 

Sanders har en vänsterliggande politik och entusiastiska anhängare samt lyckats bra med att samla in kampanjpengar. Sanders kan ha chans att vinna över Trump. Med sin vänsterpolitik vinner Sanders en del arbetarväljare som lutat åt Trump. 

Warren är den av tre i toppen i Demokraterna som skulle få svårast mot Trump. Hon har ett vänsterliggande program. Men har svårare än Sanders att vinna arbetare. 

I helgen som gick signalerade förre borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, som är 77 år, att han kandidera i Demokraterna. Han står till höger i partiet på särskilt ekonomiska områden. 

I frågor om vapenlagstiftning (restriktiv), abort (rätt till det), äktenskap för homosexuella (för), klimathotet (verka mot global uppvärmning) tycker Bloomberg som demokrater brukar tycka. 

Bloomberg är rik och har råd finansiera sin valkampanj. Han verkar chansa på att konkurrera ut Biden om Biden blir för svag. Detta för att motverka att vänsterliggande Sanders eller Warren blir Demokraternas presidentkandidat.