Debatt
På sin ledarsida (Gotlands Folkblad 25/2) skriver Erik Fransson att det är dags att begränsa arbetskraftsinvandringen, vilket är åsikter som nu även Socialdemokraterna anammat när de vädrar stöd för frågan i opinionen.
Att begränsa arbetskraftsinvandringen skulle få svåra följder, framför allt för hälso- och sjukvården som är beroende av att vi kan hitta både läkare och sjuksköterskor som vill komma till Sverige och jobba för vår välfärd. I hela landet är det brist på kompetens inom vårdyrkena och det gäller i högsta grad även Gotland.
Här på Gotland har näringslivet, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen, svåra problem att få sina verksamheter att gå runt eftersom de helt enkelt inte hittar personal som vill jobba. Det finns flera olika branscher där företagen är beroende av en fungerande arbetskraftsinvandring för att de ska kunna fortsätta framåt och förse samhället med avgörande skattepengar.
När Erik Fransson skriver att Centerpartiets inställning är att erbjuda arbetsgivare ”billig arbetskraft” har vi svårt att förstå om han är så dåligt insatt eller om han bara är ute efter att provocera. Som vi ser det måste vi försöka förse välfärdens kärna med kompetens så att vi överhuvudtaget kan bedriva den hälso- och sjukvård som våra skattebetalare förtjänar.
Vi har stora utmaningar framöver med en åldrande befolkning och vikande konjunktur där vi behöver hitta all kompetens vi kan få tag i för att klara av det. Att begränsa arbetskraftsinvandringen skulle betyda en stor motgång för vår utveckling framåt.
Johan Malmros (C)
Jonas Niklasson (C)
Svar direkt
I flera nya undersökningar har det visat sig att den förändring som Alliansregeringen genomförde 2008 i regelverken kring arbetskraftsinvandring till stor del bara ökat konkurrensen om låglönejobb. Det nyliberala regelverket har även inneburit en marknad för organiserad brottslighet att få in lättförtjänta pengar. Dessutom har vi har trots de nyliberala reglerna svårt att fylla de hål som vi ser inom bristyrken.
Att därför kräva att det ska ske en arbetsmarknadsprövning innan en arbetsansökan godkänns kommer inte att drabba bristyrkesbranscherna. Fackförbundens tidigare medverkan innebar då att det inte förekom samma onödiga arbetskraftsinvandring som de nuvarande reglerna tillåter. Som ni nu säkert förstår är detta ingen ny syn på arbetskraftsinvandring som S för fram, utan en återgång till ett fungerande regelverk. Självklart ska vi även fortsättningsvis ta emot utländsk arbetskraft som kan hjälpa oss att klara de framtida behoven i välfärden, men vi behöver införa begränsningar som minskar möjligheterna till missbruk, fusk och utslagning av inhemsk arbetskraft.
Angående Centerpartiets vilja att förse arbetsgivare med billigare arbetskraft kan vi ta följande exempel. C har länge drivit på för lägre ingångslöner för ungdomar och personer med invandrarbakgrund. Alla vet att lägre ingångslöner för vissa grupper leder till krav på att även andra grupper ska stå tillbaka lönemässigt. Senaste kravet från C om sänkta ingångslöner lades fram 2016 och gällde då nyanlända.
Erik Fransson