Trill int ikull i snåren utan stol

Äldreomsorg2019-10-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Det finns saker som var bättre förr, som gymnastik på TV. Den nådde alla. Nu är det YouTube. Ja, jag gick på Trill int ikull i Slite för att lära mig ramla och ta mig upp med minimerade skador. Men det blev en djup besvikelse, snarare fyllde det på min åldringsaggressivitet några grader. Jag läste i tidningen hur man roade sig i Visby med att falla på rätt sätt. Förberedde mig för samma sak i Slite men inte. I stan tar man sig tid och råd. Landsbygden är inte så noga med. 

Jag kollade annonsen för Trill int ikull som sa att det hela skulle gå av stapeln på Apoteksgatan 3. Inte sjutton vet jag vad gatorna i Slite heter. Så jag ringer Socialförvaltningen som på sin hemsida har kontaktnummer 269000 och kommer till Sopor och avfall. Visst, jag är inte mycket mer än en sopa i dag, men man kan förvänta sig att tjänstemän inom regionen eller infoavdelningen ska lägga in rätt nummer på hemsidan. Framme på Kilåkern möts jag av åtta personer inklusive socialförvaltningens ledarskap. Inga judoinstruktörer i faggorna. I stället drar man igång balansträning med hjälp av dator och bild på väggen. Jag går då fram och säger att jag har kommit hit för att få veta hur jag tar mig upp när jag ramlat. Så bra fråga får jag till svar. Inte en självklar fråga med tanke på vad Trill i kull lockade med i tidningsreportaget. Vi förväntas nu gympa mellan och på stolarna. Svängrum? Man besvärar sig inte ens att flytta på dem, oavsett de sex personernas åldriga kroppsfunktioner. Ingen tjänsteman frågade om någon hade för vana att göra daglig gymnastik. När de hela var över så fick man veta att man kunde utföra övningarna hemma själv med hjälp av dator eller telefon. ”Men om man inte har någon”, sa kvinnan intill och fick det självklara svaret att jag vet att alla inte har. Sååååå…vad göra. Bilda träningsgrupper i Slite när inte fler är intresserade. Tja…. försöka duger.

Nu blev det min tur. Tjänstekvinnan tog fram en matta och la sig på golvet för att visa hur man tar sig upp. Jag gjorde likaledes, la mig på golvet, rullade, kom upp på knä och kröp till en stol. När jag ställde frågan hur jag skulle kunna ta upp en person som ramlat, fick jag svaret: Gör detsamma. Men om han bara har en arm, eller har glidit ur rullstolen? Se då fick jag be någon komma hem. Vem denna någon var fick jag inte besked om. Hur man minimerar skador om jag ramlar var bortglömt innan sejouren började. Och hur gör jag när jag plockar salmbär, trampar i ett rabbishål och ligger där på rygg bland tynne och snår? Stol???