C-PERSPEKTIV
Som ledamot och vice ordförande i socialnämnden har jag ett ansvar för att äldreomsorgen på Gotland ger hjälp och stödinsatser som är både värdiga och håller en hög kvalitet. Hur bra lyckas vi med det?
Ser man till tidningsrubriker, artiklar och insändare den senaste tiden så framträder en splittrad bild. Det är ren katastrof på sina håll, eller också fungerar det rätt bra. Sanningen finns i själva verket hos varje individ. Hos de boende på våra särskilda boenden, hos dem som tar emot insatser från hemtjänsten och i viss mån hos deras anhöriga. Någon exakt bild går aldrig att få, men det går att få en rätt bra uppfattning om man sätter sig in i kvalitetsarbetet.
Förutom verksamheternas egna kvalitetsarbete så görs externa granskningar och enkäter regelbundet. Den generella bilden är att kvaliteten är rätt god inom äldreomsorgen på Gotland jämfört med riket i snitt. Tittar man specifikt på särskilda boenden så finns det några, både bland de som drivs i offentlig eller privat regi, som inte når upp till förväntningarna.
Den senaste tiden är det några fall som har synts extra mycket; Attendos boenden både i Hemse och på Terra Nova. Här kan vi konstatera att det inte är kravbilden som är för lågt ställd. Framför allt boendet vid Terra Nova har under en period inte levt upp till de krav som ställs. Här Region Gotland successivt trappat upp dialogen, vilket nu börjar ge resultat. Att alla skattefinansierade boenden ska leva upp till de krav som ställs och ge en värdig och god omsorg är en självklarhet.
Jag har dock kunnat konstatera att det finns saker att göra. Trots att kravställningen inte har varit grundproblemet i de fall vi har sett, så behöver den ses över. Ställer vi tillräckligt höga krav? Det andra som behöver göra är att utveckla kvalitetsarbetet så att missförhållanden snabbare upptäcks och åtgärdas. Alla äldre på Gotland ska ha en bra och värdig sista tid.