Förra veckan kom nyheten att Miljöpartiet är det minst granskade partiet i svensk media. I tisdags fick partiet dock smaka på ett rejält mediedrev, vilket resulterade i en partiförvirring utan dess like.

Det hela började med att partiet presenterade sin satsning mot näthatet, alltså mobbning, förtal och rasism, som i regel pågår i skydd av anonymitet på internet.

Det är förståeligt att partiet vill skapa en mer sund och trevlig atmosfär på nätet, vilket de bland annat vill försöka göra med hjälp av en ökad vuxennärvaro på internet. Det sistnämnda är visserligen lovvärt för att försöka förhindra mobbning, även om ungdomarna förmodligen hittar andra sätt att agera utanför föräldrarnas synfält.

Men för att råda bot på näthatet hade partiet för avsikt att införa en mer drastisk åtgärd, nämligen att förbjuda möjligheten att skriva en blogg anonymt. Detta rapporterade bland annat Sveriges Radio Ekot, och nyheten resulterade naturligtvis i en storm på nätet, bloggar och sociala medier. Skulle MP, som länge värnat privatliv och integritet nu offra sitt stöd bland inte minst unga genom att ge yttrandefriheten och integriteten en sådan känga?

Ett sådant beslut skulle innebära stora konsekvenser. Partiet har helt rätt i att det förmodligen skulle bli färre som förtalar och sprider otrevligheter på internet, men det skulle samtidigt innebära att många som behöver få sin röst hörd mister den möjligheten.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, frågade Romson i en debatt i Sveriges Radio under tisdagsförmiddagen hur det skulle bli med exempelvis papperslösa flyktingar eller andra som är i behov av att kommunicera anonymt till omvärlden.

Svaret blev att de kan skriva på en blogg som har en registrerad användare – men då faller hela poängen med att kunna skriva helt anonymt på internet. Det avgörande är att ingen vet vem författaren är. Och att vanliga bloggare skulle sätta sig in i den ytterst snåriga lagstiftningen innan de börjar blogga är också naivt.

Det dröjde inte länge innan partiet via sin Twitter-kanal försökte lugna de allra största reaktionerna. Romson var missförstådd menade man, därefter tog partiet tillbaka hela uttalandet. Oron var inte befogad, det fanns ingen avsikt att förbjuda anonyma bloggare.

Att testballonger dras tillbaka är inget nytt. Det gäller dock att stå sitt kast. För MP:s skull – och för Romsons förtroende – hade det dock varit klokast att partiet erkände att det var just en testballong, om så nu var fallet.

Att som partiledare sitta i en direktsänd radiodebatt och diskutera (och försvara) en politisk fråga man inte står för, för att sedan bli korrigerad av partiets kommunikationscentral inger inget vidare förtroende. Vill man ha förtroendet att sitta i regeringen är det av högsta vikt att presentera förslag som är genomtänka och som partiet faktiskt står för.

Å andra sidan kanske tisdagens kalldusch väcker Romson och kollegan Gustav Fridolin. Om inte annat så har granskningsstatistiken i alla fall blivit något jämnare.