Äntligen kom världen till Almedalen. Den demokratiska socialismen är en internationell rörelse, människovärdet är universellt. Sverige är inte en ö där vi klarar oss själva och kan slå oss för bröstet som statsministern gjorde i sin enda internationella utblick. Att vara Sverigevän är att vara vän med mänskligheten.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tog oss inte bara till striderna och den hotade demokratin i Mellanöstern och Nordafrika utan också till Dawit Isaaks fångcell, Nelson Mandelas dödsbädd och en rasande textilfabrik i Bangladesh. Världen påverkar oss och våra ställningstaganden är med och påverkar världen. Den billiga tröjan kliar obehagligt när du inser att det du inte betalade fick arbetare någon annanstans betala med sina liv.

Övriga partiledare har knappast varit utanför Europa i sina tal. Men när FP-ledaren Jan Björklund påminde om de förfärliga händelserna i samband med Jugoslaviens sammanbrott propagerade han för EU med ord värda att minnas: Ensam är inte stark. Ensam är bara ensam. Starka - det blir vi tillsammans!

Välkommen till den insikten Jan Björklund! Det har arbetarrörelsen vetat och agerat efter i mer än hundra år. Fast jag är inte särskilt förtjust i idén att partiledaren uppträder med människor bakom sig. Stefan Löfven behöver inte markera sin folklighet. Det har tagit tid för honom att kliva ut ur sin anonymitet och han har klokt nog valt att göra det i sin egen takt. Startsträckan blir också längre för den som inte har en riksdagsplats att agera från.

Men de självupplevda inslagen i talet var fullt tillräckliga för att visa att svetsaren från Ådalen begriper hur folk har det. När känslan för de lika livschanserna finns i ryggmärgen behöver man inte markera med en mänsklig bakgrund.

Huvudsakligen handlade det (för) långa talet om lika livschanser. Allas möjlighet att få välja det liv man önskar utan att mammas plånbok eller pappas utbildningsnivå avgör. Men kravlöst blir det inte. Ungdomarna lovas både 90 dagars-garanti och tidiga morgnar. Och rasismen avfärdas med vad den är: Tidlös skit.

Ulla Pettersson