En sensommardag 2004 bildades och lanserades Allians för Sverige. Det var hemma hos centerledaren Maud Olofsson som de borgerliga partiledarna hade samlats. I Högfors, Robertsfors kommun i Västerbottens län. Sedan dess har Alliansen vunnit två riksdagsval, så det går inte att påstå att den inte har varit framgångsrik.

Nu är det dags igen. Samling hemma hos centerledaren. Men nu i Maramö, Värnamo kommun i Jönköpings län. Det lär vara FF – föräldrafritt. Annie Lööfs föräldrar som bor på gården har valt att åka till annan ort. Det är lätt att förstå varför, även om fadern är en ledande centerpartist lokalt.

På väg dit, när jag kör genom småländsk granskog i 13 mörka minusgrader, så anar jag hur det kan komma att rapporteras om en kyligare stämning inom Alliansen.

Det är upplagt för det. Inbjudan från Annie Lööf, som skedde i talet i Almedalen i somras, möttes inte med någon större entusiasm från den andra partierna. Alliansens tre mindre partier lider av syrebrist i opinionsmätningarna. I förväg gör de nu vad de kan för att sänka våra förväntningar. Vilket gör att man anar att de inte kommer att ha mycket konkret att komma med.

I så fall förspiller de en chans, i ett läge när det inte finns många skäl att invänta inbillade bättre tillfällen.

På Gotland är det lätt att bli blasé på partiledare. De kommer ju till ön varje år – hela bunten. Almedalen blir för en vecka politikens epicentrum.

För Maramö blir det en ny upplevelse, när partiledarna dyker upp och nationella massmedier plötsligt sammanstrålar i det lokala missionshuset. Vid det provisoriska presscentret har traktorer plogat upp en temporär parkeringsplats på ett gärde. Värnamo Nyheter skriver om Apladalens Kaffestuga som ska laga maten till partiledarna. Man har även bakat hundra kanelbullar och 100 smålandskringlor till journalisterna.

Hundra bullar? De är inte vana vid journalister om de tror att det ska räcka. Jag fruktar att bullarna kommer att vara slut på en kvart.

Om journalisterna kommer att vara hungriga på bullar, så är de ännu glupskare efter nyheter. Om Alliansens partiledare inte kommer med något som stillar den aptiten, så kommer det församlade uppbådet att spekulera och skapa sina egna nyheter. Det kommer i så fall inte att sluta väl för Alliansen.