Sverigedemokraterna (SD) ökar i opinionsmätningarna. Det är inte så kul att läsa, men det är i och för inte så konstigt att de partier som upplevs som missnöjespartier får ett visst gehör mellan valen. Och val är det först om två år.

Nu har SD ännu en gång hotat att kasta ut alla medlemmar som bryter mot de regler som deras ledare Jimmie Åkesson satt upp. Det återstår att se om det hjälper eller vi kommer att fortsätta att få se märkliga uttalanden av deras företrädare.

Märkliga motioner

Men även i riksdagsmotioner är SD:s krav lite märkliga. I motion 2010/11:K393 ondgör de sig över att deras reklam inför valet, föreställande burkaklädda kvinnor med barnvagn som jagade en vettskrämd pensionär, av TV4 ansågs som opassande. SD skriver i sin motion:

" I valrörelsen inför de allmänna valen den 19 september 2010 stoppade TV4:s ansvarige utgivare Sverigedemokraternas reklamfilm från att sändas i originalversionen. De skäl som angavs var två: dels att filmen utgjorde hets mot folkgrupp, dels att filmen i sin dåvarande tappning stred mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. [...] Det finns starka skäl att anta att TV4:s beslut inte bara var felaktigt, utan att det också påverkade valutgången."

Styra media?

SD vill alltså ändra i lagstiftningen så att reklam som anses stötande, inte ska få stoppas av TV-ledningen. Vill SD styra över media?

Vi har sett hur sådan politik har använts bland annat i Italien där Silvio Berlusconis Forza Italia friskt använde media i sitt eget syfte. Vi ser det i Ukraina och Vitryssland idag.Och faktiskt, det går stick i stäv med SD:s egen kommunikationsplan:

" Ett fritt demokratiskt samhälle med fri press och etermedia är inte millimeterrättvist, och kan sannolikt aldrig bli det, men vi bör akta oss ifrån att betrakta, och reagera på, varje liten orättvisa som är ett uttryck för förtryck eller diskriminering."

Den som granskar SD:s politik lite närmare ser massor av sådana här "små" märkligheter.

Kommunikationsplanen, som ska vara ett styrdokument för de förtroendevalda, innehåller fina ord som kärlek, likabehandling, omtanke och trygghet. För vem kan man undra? Det fortsätter med "?lugna och sakliga?".

Frustrerad tioåring

Nja, inte ens personer i partitoppen lyckas hålla tand för tunga. Björn Söders utspel om zigenare för några veckor sedan verkar knappast lugnt och sakligt. Kent Ekeroths språkbruk på Twitter är mer i nivå med en frustrerad och arg tioåring och bör inte ens återges i text.

Att klassificera svenskar som mer eller mindre svenska luktar väldigt gammal politik.

SD säger sig inte vara rasistiskt. Och det är nog så att partiet i sig inte är det. Men när företrädare på både hög och låg nivå, gång på gång uttalar sig mer eller mindre rasistiskt så blir det frågetecken. Var står det partiet då?

Och om man ska hårddra Åkessons kampanj för att rensa ut rasister ur SD, hur många blir det kvar?