Som pappa, morfar och bonusfarfar blir jag oerhört lycklig och glad över de många unga fina papporna, som tar ansvar för sina barn och visar att det är viktig att vara pappa. Jag ser många bra pappor i min närhet.

Men nu vill jag lyfta fram två gotländska mediemänniskor, som i sina medier berättar om hur det är att vara småbarnspappa.

Jag tycker Mats Pettersson i GT och Johannes Hallbom i Radio Gotland med sina krönikor blivit underbara och fina förebilder för Gotlands alla pappor.

Artikelbild

| Mats Pettersson i GT och Johannes Hallbom i Radio Gotland har med sina krönikor blivit underbara och fina förebilder för Gotlands alla pappor.

De beskriver på sitt sätt, det underbara i att vara pappa och alla bestyr det innebär. De har avdramatiserat papparollen och ger en massa råd om hur man löser olika problem på ett sätt som är personligt. Men effektivt.


Stärks i sin föräldraroll
De framställer sig inte som Tarzan eller Rambo, utan som sökande och ibland felgörande pappor. De beskriver hur vanliga de är i sin papparoll och det är säkert väldigt många pappor, som känner igen sig i deras beskrivningar i att vara pappa, barnens utveckling och hur de tacklar det.

Deras krönikor i GT och radion är nog mer av föräldraupplysning och stöd, än alla barnavårdscentraler på Gotland kan ge. De gör det så personligt och berörande.

Jag vet att mången rådsökande förälder tar till sig de båda pappornas berättelser och som alla föräldrar, väljer det man tror på och stärks i sin föräldraroll.

Mats Pettersson och Johannes Hallbom åskådliggör att det är helt underbart skönt och fantastiska att vara pappa. Men att man också ställs inför en massa svåra avgörande och att det är jättejobbigt ibland. Men att de som män, så tydligt redovisar sina känslor över att vara pappa och så nära följa sina barns utveckling, är oerhört viktigt. Trots att de har bra jobb och är i karriären, är pappledigheten en självklarhet.


Viktigt med egen tid
De visar att det är viktigt för män och pappor att ha mycket tid med sina barn. För den unga mannens skull och inte minst för barnens skull.

Det behövs tid för att bygga en nära relation med sitt barn och det är viktigt för alla barn, att ha en nära och vettig relation med sin pappa. Mammor är jätteviktiga för barnens utveckling, men det är papporna också.

Sedan visar Mats och Johannes att allt inte är en dans på rosor med att vara småbarnspappa. Och att det är väldigt skönt att ha egen tid också. Detta gäller förresten både mammor och pappor. Och de behöver tid tillsammans. För att vårda sin kärlek. Det är där vi mor- och farföräldrar kan göra en stor insats. Att ha barnbarn är helt underbart och att ta hand om dem några timmar eller några dagar.

Så de hårt arbetande småbarnsföräldrarna kan få egen tid och gå ut på restaurang, bio eller åka på en semester bara med varandra.


Två underbara föredömen
Det är en viktig insats för de unga föräldrarna. Och deras barn. Barn behöver nära och utvecklande relation med mor- och farföräldrarna också.

Så från en pappa, morfar och bonusfarfar till två underbara föredömen som unga pappor, tack Mats och Johannes för att ni offentligt berättar så fint om era papparoller. Ni gör en jätteviktig insats för många.