Jag kände mig lättad i förrgår, när beskedet om att det inte blir någon evenemangsarena kom. Och tacksam över att kommunstyrelsens politiker var prestigelösa nog att överge ett projekt de investerat förtroendekapital i.
I går kom ytterligare en bekräftelse på hur klokt det var att avveckla arenaplanerna. Tankesmedjan Timbro har inrättat SlösO, en ombudsman mot slöseri med skattepengar. (Ämbetet innehas för övrigt av Johan Ingerö, som också är en läsvärde bloggare.) I går publicerade SlösO en rapport av Philip Lerulf: Arenafeber - glädjekalkyler när svenska kommuner bygger nya arenor.

Rapporten går igenom arenaprojekt i sju olika kommuner, varav fyra ligger i Skåne. Lund, Kristianstad, Helsingborg, Ystad, Uppsala, Sandviken och Falkenberg.
Arenaprojekten har gemensamma nämnare.
De har blivit dyrare för skattebetalarna än vad som sades från början. Ja, när politikerna börjar satsa förtroendekapital i arenaprojektet kan den skattade kostnaden vara mindre än hälften av det som senare visar sig vara den verkliga kostnaden.

Vidare har projektledningen varit svag i de studerade arenaprojekten. Om en grannkommun planerar för en arena, verkar det vara ett argument FÖR snarare än MOT en arena i den egna kommunen. Det är som en kommunalpolitisk statusjakt. Vilket kan bidra till att förklara den våg av arenaprojekt som slagit över Sverige. Vilka evenemang ska försörja dem alla?

Driftskostnaderna, som för övrigt blir större än planerat, tränger dessutom undan annan kommunal verksamhet. I fyra av de sju kommunerna har man beslutat om neddragningar av det uttryckliga skälet att få råd med arenan. Kommunal lyxkonsumtion glufsar i sig välfärdens kärna.

I ljuset av eftertankens kranka blekhet kan man se att Gotland räddades av den modell för finansiering och upphandling som valdes. Om kommunen byggt i egen regi hade man kunnat satsa på ett luftslott och fått ta konsekvenserna senare. Nu kom nyktra entreprenörer utan särintressen in i ett tidigt skede av processen, och avslöjade skillnaden mellan drömmar och realistiska förväntningar. Smakar det så kostar det. Dubbelt så mycket som kommunen vill betala.