Har du turat till Oskarshamn någon gång? Jag gjorde det i måndagskväll tillsammans med Tillväxt Gotlands nya styrelse. Vi hade verksamhetsplanering ombord på gotlandsbåten och fick då också möjlighet att avnjuta en alldeles utsökt måltid i båtrestaurangen. Förutom husmanskost erbjöds det gotländska specialiteter såsom hamburgare från Ejmunds och själv åt jag "skeppets special", Biff från Ejmunds Gård med klyftpotatis, pepparsås och vårens primörer, färsk sparris. Fantastiskt gott och ett stort plus till kökspersonalen och Destination Gotland som använder gotländska varor på menyn.
Ett kvällsmöte ombord på båten ger möjlighet till några timmars ostört styrelsearbete. Vi planerade verksamheten framåt och hur Tillväxt Gotland ska jobba vidare för att bidra till ett förbättrat företagsklimat på Gotland och nå målet att bli Årets tillväxtkommun 2014. Ett annat mål är att klättra i svenskt näringslivs ranking. En sak blir tydlig för mig när man går igenom svaren i rankingen, vi måste bli mycket bättre på att berätta vad som händer och sker på Gotland. Enligt faktadelen i Svenskt näringslivs mätning ligger Gotland bland de bättre kommunerna, 33:e plats, när det gäller att lägga ut verksamhet inom kommunen på entreprenad. Trots det får vi i attitydundersökning väldigt dålig ranking när det gäller konkurrensfrågorna. Hur går det ihop? Är det så att vi är dåliga på att tala om vad som sker eller vad är felet?

Vem betalar?
Jag tycker det är mycket märkligt att en nyligen presenterad utredning kan komma fram till att det är vistelsekommunen som ska betala hemtjänst till besökare och inte deras hemkommun där de betalar skatt. När det gäller sjukvård är det hemlandstinget som har betalningsansvar. I den nya lagstiftningen om Barnomsorgspeng är det hemkommunen som är betalningsansvarig om du väljer barnomsorg i en annan kommun än där du är skriven - varför ska det vara skillnad på olika offentliga servicetjänster? Var finns logiken?

Utveckling!?
Jag måste få delge er mina högst personliga åsikter om Miljödomstolens beslut om strandrestaurangen på Norderstrand. Jag blir så trött! Området har nu blivit uppsnyggat och tillgängligt. Den gamla sunkiga "restaurangen/kiosken" har ersatts med en modern restaurang. Snacket om att man inte kan gå längs med stranden och att detta privatiserar den tycker jag verkligen är fånigt i detta sammanhang. Stranden är tillgänglig för alla som vill och de som vandrar längs med havet använder där oftast gång- och cykelvägen. Vi måste kunna utveckla redan ianspråktagna områden utifrån dagens standardnivå, hur ska vi annars nå utveckling och tillväxt?

Primörer och upplevelse!
Visst är det en härlig tid nu när hela naturen exploderar. Till helgen är det primörpremiär och då gäller det att passa på att smaka av alla läckerheter som nu finns till buds. Invigningen sker i "grannsokni" Fole, årets socken. Fole sprudlar av företagsamhet och med bland annat många duktiga "matföretagare".
Det är viktigt att vi tar oss tid att njuta av livet ibland, ha roligt, koppla av och umgås med goda vänner. Ett tips kan då vara att åka till Valleviken på Spa-helg, fin miljö, god mat, sköna behandlingar, tunnbad och dopp i Östersjön. Årets första dopp i 11 grader varmt vatten! Det trodde jag aldrig skulle ske..... men, med en varm tunna att krypa ned i var det riktigt skönt!