I programmet Ring P1 som sänds i Sveriges Radio varje vardagsmorgon sitter olika programledare i studion och tar emot samtal från folket direkt. Innan dess fanns Klarspråk dit "vanliga människor" kunde ringa och tala in ett inlägg som sedan sändes i radio. Många menar att det var bättre eftersom de då fick tala till punkt och slapp bli avbrutna och förödmjukade av en programledare som finner nöje i att trampa på folk. I programmet Ring P1 finns nämligen - tyvärr - ibland en obehaglig ton hos den som leder programmet.

Till Ring P1 ringer allt från skolelever till drygt 80-åringar; handikappade, läkare, politiker, kufar, muslimer, kristna, Mohammed, Nisse, deprimerade, nöjda, mormödrar, ilskna, tämligen korkade och mycket kloka med stor kunskap om det ämne de talar om. Svenska folket, helt enkelt. De talar verkligen om allt mellan himmel och jord - ofta sådant som avhandlats i radio och tidningar samma morgon eller dagen innan. Men de tar också upp helt andra ämnen som inte står på någon journalistisk dagordning för tillfället: psykvården, vindkraft, dödshjälp, att stanna hemma med små barn eller sätta dem på dagis, hemtjänsten, låga pensioner, regeringen (ris och ros), skolan, sjukvården, asylinvandringen, orättvisor begångna av myndigheter och massor av annat. Och här hörs faktiskt alla sorters röster.

Invandrare med ursprung i många olika länder har hittat till Ring P1 och vill ofta prata om konflikter i sina hemländer (Israel/Palestina, läget i Afghanistan, kurdernas situation, läget i den nya staten Kosovo), men de vill minst lika ofta tala om vardagsämnen som politik, jobbet, sjukdomar etc. Men, som sagt: det är dock långt ifrån säkert att de inringande blir väl bemötta.

En stackars inringande med ett von-efternamn, boende i en av de "finare" förorterna till Stockholm, hånades av programledaren som tilltalade honom nedlåtande och raljerande. Dessutom avbröts den inringande mycket abrupt - vilket ofta händer - med ordet “adjö", uttalat på ett utstuderat och övertydligt sätt, ägnat att förminska en person som har mage att heta von och är oförskämd nog att bo i en "fin" förort.

Alla sorters människor ska få komma till tals, är det tänkt. Flödet av fria åsikter ska inte strypas. Misshagliga åsikter ska inte styras bort från den offentliga debatten, allt ska inte kokas ner till en enda politiskt korrekt, jämntjock gröt. Tvärtom: många fler möjligheter för “vanligt folk" att ocensurerat komma till tals behövs. Detta givetvis också om en del - aningslöst eller ej - offentligt uttrycker något negativt om “invandrare" eller anser sig lida av elallergi som programledaren i sin allsmäktighet har bestämt inte existerar eller är för dödsstraff eller överhuvudtaget säger sådant som programledaren själv inte gillar.

Sveriges Radio ska sluta anlita programledare med en mobbande och nedlåtande attityd mot dem som ringer in. Sluta också upp med kvantitet före kvalitet: låt folk tala till punkt och tillåt inte att programledaren avbryter på ett otrevligt och abrupt sätt och mer eller mindre slänger på luren i örat på telefonören. Förläng i stället Ring P1 till en timme - det är inte för mycket begärt med en timme om dagen för dem som sällan annars kommer till tals.

Ring P1 behövs! Det är ett bra koncept som kan bli bättre om ansvariga för Ring P1 lyssnar på de klagomål på hur programmet leds som uttryckts både i media och direkt till redaktionen, och ser till att de får effekt. Det har licensbetalarna rätt att kräva.