Jag hade tänkt att först titta lite på svenska debaclet i Peking, men så kom nåt annat och betydligt närmare, som behöver granskas.
Därför att nu har det hänt igen. De stockholmska fotbollsklubbarnas fans har minst sagt utmärkt sig på nytt! Kravaller mellan AIK:s och Hammarbys anhängare med avbruten match,och 17 personer i polisarrest!

Stockholmsderbyn och storbråk
Det är alldeles förskräckligt, men vad gör vi? Polisen har inte såna reservresurser, så man klarar det här.
Jag har skrivit det förut, att efter Ådalen 1931, har det inte kunnat tänkas att sätta in militär mot civila svenska medborgare, men är vi på väg till att nu nödgas ta till det mot en totalt ouppfostrad fotbollspublik? Vi har ju ett hemvärn! Är det någon som vill ställa upp till debatt?
Jag har flera goda vänner här på Gotland, som är fans till olika stockholmklubbar. Har ni förstått att stockholmsfotbollen tappar sympatier, även om de flesta vet att klubbledningarna är oskyldiga till vad som händer?
Men de här ständiga sambanden mellan stockholmsderbyn och storbråk gör att även klubbarna får alltfler tvivlare än sympatisörer. Man kräver att klubbarna ska kraftigt ingripa och få sina fans att inse allvaret! Det räcker inte att i tv:s sportprogram uttala ett halvhjärtat beklagande!
Detta är kanske inte i första hand ett idrottsproblem, är det inte ett nödrop? Ett nödrop från en generation ungdom, som inte klarar det moderna hårda samhället? Ett samhälle där såväl föräldrar, skola, och föreningsliv misslyckats! Varför? Därför att man inte anser sig ha haft råd, det har inte funnits pengar. Jodå, nog finns det pengar, de är bara så fruktansvärt illa och orättvist fördelade. Här en debattanledning till!
Så till idrottens övriga bakslag: Först det i Peking. Var det ett svenskt bakslag? Jo, kanske jämfört med tidigare OS. Är det kanske inte bara så, att en mycken stor del av den tidigare underutvecklade världen har kommit ifatt? Och gått om? Se bara på den tidigare okända idrottsvärldsdelen Afrika! Eller se på Jamaica?

Zlatans knäskada
En annan sak, som kan oroa är de svenska lagsporterna. Se på fallet Zlatan, som på grund av sin knäskada inte kan spela landslags fotboll i Sverige/Göteborg, men åker till sin miljonklubb i Italien, och utan vidare spelar hela matcher! Nu kommer den hemska tanken, tänk om det här numera gäller hela landslaget, som väl inte lyckades så bra i EM-slutspelet bland annat.
Tänk om de är förbjudna av sina mångmiljonbetalande proffsarbetsgivare att satsa för fullt i hemlandets landslag? De kan ju bli skadade! Vi har ju några landslag till, handboll för både damer och herrar, fotboll för damer, där många spelar utlandsproffs med goda löner! Ytterligare en debattanledning!
Vårt eget lokala idrottsbakslag så, FC Gute och dess tabellsituation. Vi ser i diverse bloggar och insändare hur man nu bland annat kräver tränaravgång.
Har någon kommit ihåg att när Gute för två år sedan slutade femma i div.1, slog ut allsvenska Ljungskile och Örebro (Superettor då,allsvenskar nu) och tvang allsvenska Kalmar FF till förlängning i Svenska cupen, var det samme tränare som slet?

Pengar kväver fotbollen
Det handlar om pengar här också. Man har inte råd att ta hand om talangerna, de köps av rika stockholmsklubbar, får ofta sitta på reservbänken, lånas sen ut till ettan-klubbar men har bra betalt. Är månne pengarna på väg förkväva idrotten som folkrörelse?
Det blev nästan bara idrott det här, men måste sluta med lite politik, och då med den gamla gotländska sedvänjan att "hugg ritå ei förfleisi", vilket betyder att man högg ett märke i yttertrappan om något unikt men positivt hände.
Något sånt hände på Gotlänningens ledarsida i tisdags, när "Astutösi" Bofride skrev: "Socialdemokraternas förslag om kommunalt ansvar för att se till att det byggs även hyresrätter tål att diskuteras."