15 år har gått sedan Wilhelm Lindqvist från Havdhem vann Musik Direkt på Gotland med kompisarna i hårdrocksbandet Unknown. De gick i sjuan på Högbyskolan i Hemse och segern blev betydelsefull för Wilhelm.

– Den blev en väldig pepp, minns Wilhelm Lindqvist.

Efter högstadiet började Wilhelm Lindqvist på musikgymnasium i Stockholm och sedan dess har det varit tyst om honom på Gotland. Tills för några veckor sedan. Då dök han upp med en solokonsert på Folkhögskolan i Hemse. Under artistnamnet Will Oaks framförde han sina egna låtar inför fullsatt salong.

Artikelbild

Tillsammans med kompisen Elin ”EllyEve” Svensson och kören Get Up Soul Choir gjorde Wilhelm en video som fick stort genomslag på Facebook inför valet.

– Många andra gotländska musiker i Stockholm åker hem och spelar. Så har det inte blivit för mig. Men det var väldigt fint att spela där i Hemse. Det var som att cirkeln var sluten. Jag fick komma hem med min egen musik, säger Wilhelm Lindqvist.

”We share the same sun”, med en text om rädsla och främlingskap, var en av de låtar som publiken i Hemse fick höra. Den låten fick stor spridning innan valet i höstas.

– Det var en låt som jag egentligen skrev inför det amerikanska presidentvalet 2016, som en kommentar till att alla fokuserade på hat och rädsla. Tillsammans med kören Get Up Soul Choir gjorde vi en video med den låten inför det svenska valet och den fick ett väldigt uppsving med 85 000 visningar och otroligt många delningar på Facebook.

– Det är jättekul att komma ut på det sättet med min musik, säger Wilhem Lindqvist.

Artikelbild

Framgångarna med ”We share the same sun” blev starten på en bra höst för Wilhelm Lindqvist. Några månader senare fick han framträda tillsammans med Ola Salo i en tribute till Queen på ett event i London. Och i vår fortsätter det med en turné i Ryssland tillsammans med Joe Lynn Turner, sångare i bland annat Rainbow, Deep Purple och Yngwie Malmsteens band.

– Han är en rocklegend och fortfarande väldigt populär i Ryssland berättar Wilhelm Lindqvist.

Artikelbild

| Med influenser från Jeff Buckley, Tori Amos, Joni Mitchell och Genesis skriver Wilhelm Lindqvist sin egen musik. Resultatet blir en symfonisk pop.

Wilhelm Lindqvists musikintresse vaknade tidigt. I en musikintresserad familj hämtade Wilhelm inspiration från föräldrarnas skivsamlingar och han var inte mer än 6-7 år när han började skriva egen musik vid sin morfars gamla elorgel.

– Jag ville göra mina egna låtar helt enkelt och det har inte förändrats egentligen. Oavsett vilken genre jag spelar så vill jag alltid skriva min egen musik, konstaterar Wilhelm.

Artikelbild

| Will Oaks

Vägen från Havdhem till ett liv som frilansmusiker i Stockholm har varit lång, men målmedveten. Tillsammans med kompisarna i Unknown gick Wilhelm på ett musikgymnasium i Stockholm. Sedan har han bland annat gått på Musikhögskolan och i dag försörjer han sig på musiken.

Under eget namn spelar Wilhelm Lindqvist bland annat med coverband och gör barnföreställningar med ”Mojje”. Han är också en flitigt anlitad barpianist.

Artikelbild

– Min egen musik gör jag som Will Oaks, men det är Wilhelm Lindqvist som betalar räkningarna, förklarar Wilhelm.

Wilhelm Lindqvist tycker att det fungerar bra att vara frilansande musiker samtidigt som han också jobbar med sin solokarriär. Men han hoppas att Will Oaks ska få mer utrymme framöver.

– Att slippa spela covers hade varit skönt. Jag vill kunna jobba mer med min egen musik och släppa lite skivor.

Just nu jobbar Wilhelm Lindqvist och hans musikerkollega Michel Santunione med ett bandprojekt som kanske kan låta höra om sig till hösten, och Wilhelm Lindqvist hoppas också att det ska bli mer tid för spelningar på Gotland.

– Det hade varit en dröm att få spela med band i Visby, säger Wilhelm Lindqvist.