För tredje året i rad ska föreningen Textil Gotland hålla sin sommarutställning på Roma Kungsgård. Årets tema är "Ut i det gröna" och har tolkats på olika sätt av de 24 utställarna. Monika Wernhoff är en av dem. När GA är på besök håller hon tillsammans med några andra av konstnärerna på att förbereda inför lördagens öppningsvernissage.

– För två år sedan hade vi temat "Upp i det blå", och vi kom på att vi tyckte om utgå från något med färg, säger hon.

Temat har tolkats från flera olika perspektiv. Några av utställarna har skapat kärleksförklaringar till den gotländska naturen medan andra har haft en klimataspekt i sina verk. De har själva fått välja om deras skapelser ska kompletteras med en beskrivande text.

Artikelbild

| Kajsa Lignells kudde har motiv gjorda med både broderi och applikationer.

– Det är inte alla som vill att deras verk ska förklaras, säger Monika Wernhoff.

Kerstin Siggelin och Åsa Jonsson står och håller upp ett av Kerstins "röllakan" mot väggen medan Bitte Hejdström funderar på om det ser ut att passa bra där. Alla tre deltar på utställningen. Kerstins hund Stumpan, en isländsk fårhund, vandrar runt mellan ben och utställningsföremål. Kerstin berättar att hon förra året öppnade en butik med just textilhantverk på Adelsgatan, tillsammans med två andra hantverkare.

– Förra sommaren sålde jag 20 stycken mattor – mycket mer än vad jag trodde det skulle bli. Så nu jag har vävt som en idiot hela våren, säger hon med ett skratt.

Eva Jonasson från Follingbo är en annan av utställarna. Det var på Fornsalen hon fick inspiration till sina bidrag - tre tovade bildstenar med tovade och sydda mönster.

Artikelbild

| Kerstin Siggelin och Åsa Jonsson håller upp ett av Kerstins "röllakan". Bitte Hejdström är smakråd.

– I början var det svårt att komma på något på temat – men sedan rasslade det till och jag visste precis vad jag skulle göra. Redan första gången jag kom in på Fornsalen blev jag fascinerad av den vita bildsten som finns där, säger hon.

Under de två tidigare somrarna i Roma har utställningen lockat i snitt 60 personer om dagen.

– Av de besökarna är det flera som återkommer varje år, vilket är väldigt roligt, säger Monika Wernhoff.

Utställningen ipågår fram till den 29 juli.