Med en fantastisk sångare, ett tungt svängande band och massor av bra låtar med poetiska texter som väckte minnen, är det inte att undra på att det blev succé när Uno Svenningsson och hans medmusikanter bjöd publiken på en läcker mix med allt från gamla klassiker till ”Så mycket bättre”-favoriter och några smakprov från nya skivan ”Andras sånger” vid konserten på Wisby Strand i fredags. Kvällens låtlista innehöll många pärlor från Svenningssons långa och lysande karriär och musiken varvades med ett avspänt mellansnack med roliga anekdoter och berättelser om fina vardagsstunder som inspirerat till nya låtar.

Den forne medlemmen i 80-talsbandet Freda inledde konserten med tre låtar från solodebuten 1994: ”Tid att gå vidare”, ”Till fjärran land” samt ”Tro på varann”, där han sjöng duett med basisten Julia Fahltin. Uno berättade att han stod vid ett vägskäl i livet när han skrev de sångerna. Med nästa låt, covern på Icona Pops ”Manners”, tog han ett skutt till nutid. I hans glada, kaxiga version heter låten ”Ingen är som jag”. Redan från låt ett hade Svenningsson den ystra publiken i sin hand. Folk gnolade saligt med i de glada upptempolåtarna och lyssnade koncentrerat när stämningen stillnade och sångaren satt ensam på en pall och sjöng några visor och sedan andades alla med i de tunga balladerna.

Uno Svenningsson är bra på att klarögt och ömsint beskriva vardagens små mirakler, som i fina ”Om du bara visste”, som handlar om hur han som liten parvel storögt lyssnade till morfar och farfar som satt och filosoferade en sommarkväll och innerliga ”Skymtar för en stund” som skildrar när han skulle bli pappa och för första gången fick se den lille sonen och lyssna till hjärtslagen på ultraljudet. Publiken bjöds sedan på en lång rad gamla godingar. De stunsiga, snabba låtarna fick alla att le, men det var nog i balladerna som Uno Svenningsson lyste som starkast. Han har en särpräglad stämma och han textar ovanligt väl. Med sin pregnanta röst, denna läckert beslöjade ljusa tenor, tolkade han den sorgsna ”Simona”, Wedincovern ”Du kommer ångra det här” och Olle Ljungströms ”Kaffe och en cigarett” så känslostarkt och gripande att folk fick tårar i ögonen. Sedan kom han och bandet loss i dansanta ”Vindarna” och mäktiga ”Vågorna”, men kvällens låt blev förstås panghiten ”Under ytan”.

Artikelbild

De skickliga bandmedlemmarna Micke Dahlén trummor, Rickard Nilsson keyboard, Magnus Reuterberg gitarr, Julia Fahltin bas och sång samt multimusikanten Göran Eriksson på pedalsteel, lapsteel, gitarr och mandolin spelade tajt och lyhört. Tillsammans med den briljante sångaren, herr Svenningsson själv, bjöd de på en riktig höjdarkonsert.

Lena Torndahl

kultur@gotlandstidningar.se