– Vi är så lyckliga. Efter många år med oförändrat bidrag får vi precis vad vi önskat oss. Jag har aldrig varit med om maken, säger en överförtjust Lotta Grut.

Kulturrådet bidrar med 370 000 kronor till nästa uppsättning. Någon förklaring till varför Unga Roma får höjt stöd finns inte, men Lotta Grut tror att uppmärksamheten som föreställningen ”Att bossa en bitch” fått säkert har bidragit.

– Den turnerar fortfarande och har säkert spelats 20 gånger. Med Anna Holmlin Nilsson som producent har vi fått bättre möjligheter att sälja våra uppsättningar, säger Lotta Grut som skrev ”Att bossa en bitch”.

Lotta Grut har redan börjat arbeta med uppföljaren, ”Irena – ingen ängel”. Pjäsen ska lyfta fram civilt motstånd, empati och uppfinningsrikedom genom att berätta om polska socialarbetaren Irena Sendler, som lyckades föra ut 2 500 barn från Warszawas ghetto under andra världskriget. Barnen undgick en säker död, och för sin insats utsågs Irena till nationalhjälte i Polen 2007 och nominerades till Nobels fredspris.

Pjäsen riktar sig till mellanstadiebarn och kommer att ha premiär i slutet av året.

– Den här sommaren kommer vi inte att ha någon verksamhet i Roma, säger Lotta Grut som påpekar att det inte är något principbeslut.