Karl-Petters Orkester har funnits i ungefär tio år.

– Det började med att Kalle älskar att uppträda och är bra på slagverk, han spelar bongotrummor i bandet. Vi kände att vi måste göra något av det här, säger Ylva Olsson, mamma till Karl-Petter ”Kalle” Blomgren, sångerska och bandets låtskrivare.

Hon bjöd in sin kompis Sara Boström som spelar piano och storebror Vilhelm Blomgren, som sjunger och spelar gitarr i bandet, bjöd in sin tur in kompisen Erik Törner som spelar bas. Numera ingår även Magnus Appelholm på trumpet, Adam Lansgard på trummor och Jakob Norin på trumpet och dragspel.

Artikelbild

| Edda, 1,5 år är än så länge bara hangaround i orkestern, men spelar en väl så viktig roll.

Jakob Norin kom in i bandet i samband med bandets andra skiva ”Jag har kommit på en grej!” från 2015. Han har jobbat som dirigent för Gotlandsmusiken och det resulterade i att de båda orkestrarna gjorde föreställningen ”Karl-Petters Orkester och musikmaskinen” tillsammans.

– Då tyckte Jakob att ”ska vi inte göra en skiva med Gotlandsmusiken?”. Han blev sugen på att på att göra ett arrangemang för Gotlandsmusiken, berättar Ylva Olsson.

Inspelningarna är gjorda i etapper, Gotlandsmusiken spelade in sin del innan sommaren och Karl-Petters Orkester har sedan lagt till sitt.

– Vi gör en vinylskiva den här gången och kör 50-talsstilen hela vägen på skivan, hela arret låter lite retro, säger Ylva Olsson, om skivan som är formgiven av Mark Ingelse.

Artikelbild

| Barnkören Sankta Maria medverkar både på skivan och i musikvideon som nyligen spelades in.

Även soundet skiljer sig från tidigare skivor.

– Det finns inslag av klassisk musik, sen finns det nästan inslag av konstmusik där emellan, där det skuttar till, vilket gör att det blir väldigt roligt att lyssna på, för alla, säger Ville Blomgren.

Artikelbild

| Karl-Petter spelar bongotrummor i orkestern.

– Jakob är lite av en Oppfinnar-Jocke och har byggt egna instrument, säger Sara Boström.

Mycket är sig dock likt.

Artikelbild

– När det gäller sångtexterna så håller de sitt tema och blandar episka berättelser om olika ämnen som Kalle brukar fundera på, med lite snabbare, roligare upptågslåtar, säger Ylva Olsson om texterna som hon och sambon Fredrik Blomgren skriver.

Albumtiteln ”Jag har blivit farbror” anknyter till att Ville Blomgren blivit pappa till Edda, 1,5 år, och Karl-Petter därmed farbror.

Artikelbild

– Det är bra, säger Karl-Petter, som tycker att det bästa är att gå ut med barnvagnen.

Den 31 mars är det skivsläpp, men redan i början av mars släpps en musikvideo till låten ”Dansa, dansa”. I videon syns barnkören Sankta Maria, som under ledning av Alma Emilsson också medverkar i flera låtar på skivan. Även i videon går retrotemat igen.

Artikelbild

– Den handlar om ett gympapass från 50-talet, säger Ylva Olsson.

– Och där gör Edda sin debut, säger Ville Blomgren.