Hollywoods nya superregissör heter David F Sandberg och kommer från Jönköping. Genombrottet kom när han tillsammans med sin fru Lotta Losten gjorde kortfilmen "Lights out" som de laddade upp på Youtube. Videon blev viral och Hollywood började höra av sig.

På den tiden frilansade David F Sandberg som filmskapare och Lotta Losten arbetade på ett gruppboende i Göteborg. I dag bor de i ett hus i Hollywood, och David F Sandberg har precis färdigställt sin största film hittills.

Det här har alltid varit drömmen. Jag kan inte komma på någon stund i mitt liv som jag inte har velat vara regissör i Hollywood, men när man växer upp i Jönköping är det någonting man inte kan säga till folk.
Artikelbild

| "Shazam!" följer en 14-åring som kan förvandlas till en vuxen superhjälte. "För mig är det en rollfigur som är annorlunda mot vad vi har sett tidigare. Superhjältar är ofta vuxna när de får sina krafter och inser vem de är, det är mycket ansvar på dem. Det är mer glädje när en 14-åring får superkrafter", säger regissören David F Sandberg.

Bland Stålmannen och Batman

Den första Hollywoodproduktionen han gjorde var en långfilmsversion av "Lights out", därefter regisserade han "Annabelle 2: Creation". Med "Shazam!" går han bort från skräckgenren och in i superhjältevärlden.

Filmen följer 14-årige Billy Batson (Asher Angel) som när han uttalar ordet "Shazam" blir en vuxen superhjälte spelad av Zachary Levi. Hjälten är en del av DC Comics värld, som även innefattar Stålmannen och Batman.

Det är en film som påminner mycket om de filmer jag växte upp med, "Ghostbusters", Stålmannen", "Back to the future". Alla de filmerna hade en speciell typ av känsla, äventyr med mycket humor, drama och till och med lite skräck , säger David F Sandberg.
Artikelbild

| Att gå från att göra kortfilmer till att regissera Hollywoodproduktioner med stora team är inte alltid lätt, berättar David F Sandberg. "Det var sekvenser där jag filmade mig själv när jag lekte med actionfigurer, sedan visade jag det för stuntkillarna", säger han.

"Han fick försprång"

Samtidigt lider han av det han kallar "impostor syndrome", bluffsyndromet. En känsla av att på något sätt ha lurat alla att man är bättre än vad man egentligen är.

Än så länge har jag inte behövt oroa mig för hybris, utan mer att de vilken dag som helst kan få reda på vilket misstag de har gjort i Hollywood med att ta in mig, säger han, och konstaterar att vad som än händer kan de alltid flytta tillbaka till Sverige och fortsätta med att göra kortfilmer på Youtube.

Hittills har han inte behövt oroa sig, då både "Lights out" och "Annabelle 2" blev riktiga publiksuccéer.

Att han har petat in ett F mellan David och Sandberg beror på att Hollywood några månader innan "Lights out" blev viral började få upp ögonen för en annan David Sandberg, nämligen mannen bakom "Kung Fury". Nu bor båda två i Hollywood och arbetar med långfilmsprojekt.

Det kändes som att okej, han fick lite försprång där. Sedan har det inte alltid varit till hjälp att byta namn. När han vann pris i Cannes fick jag gratulationer från min kostymdesigner, säger David F Sandberg och skrattar.