Gotland Chamber Music Festival samarbetar i år med det internationella projektet Musethica, genom vilket unga musiker ger många konserter tillsammans med etablerade musiker. Musikerna uppträder där konserter sällan hålls så som sjukhus, skolor, gruppboenden och fängelser. Till Visby har en israelisk stråktrio kommit, som på onsdagen spelade på ett asylboende för ensamkommande pojkar.

– Musikerna är här för att spela regelbundet i samhället, för att bemästra sin tolkning av musiken, säger Avri Levitan som är en del av trion och som spelat på kammarmusikveckan många gånger tidigare.

Jonas Larsson, föreståndare på Haimaboenden, gillade idén när han blev kontaktad av Maria Winiarski, som är den svenska organisatören för stråktrion och också medmusikant.

Artikelbild

| Avri Levitan, Ori Wissner och föreståndaren Jonas Larsson.

– Musik är ju något som är andligt berikande, precis som att läsa böcker eller se på konst. Jag tror det påverkar folk positivt och ge den där guldkanten i vardagen för människor i stort, säger han.

Men det hör inte till vanligheterna att det kommer musiker och spelar på boendet.

– Integreringen handlar ju om att man söker sig ut i lokalsamhället och det är det som är viktigt, att skaffa sig aktiviteter, säger föreståndaren.

Lunchkonserten gick hem hos publiken.

Artikelbild

| Maria Winiarski, Ori Wissner och Avri Levitan.

– Det var jättebra och roligt, jag vill höra musiken igen, säger en av pojkarna på boendet som innan konserten inte hade hört fiol tidigare.

– Många tittade andaktsfullt på, och musikerna pratade med publiken efteråt, säger Jonas Larsson.

Stråktrion har under veckan spelat på två gruppboenden för funktionshindrade och ett demensboende.