Den första Bottarvefesten hölls 1919. Då inleddes programmet med ”Hälsningstal af ordförande, föredrag av för hembygdsföreningens intresserade personer, uppvisning av Gotländsk idrott, såsom varpkastning..” Det var i stort sett likadant i år, bortsett från att själva festen hålls lite tidigare i juli, medan Bottarvevarpan håller på traditionen och kastas i slutet av månaden.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigningstalade. Hon hyllade föregångaren Gustaf W Roos som i februari 2018 var med och instiftade föreningen. Hon hyllade också allt ideellt arbete som 400 medlemmar lägger ner på att hålla Bottarvegården i skick.

– Med 15 000 besökare har ni flest besökare på ön, bland museer utanför Visby, sa hon och drog ner applåder.

Artikelbild

| Torsten Gislestam, tidigare ordförande i Hoburgs hembygdsförening i många år och landshövding Cecilia Schelin Seidegård på Bottarvefesten 2018.

Nuvarande ordföranden, Kerstin Jonmyren, skrev manus till tablåer som spelades under festligheterna på söndagen. Där gjordes rollerna som bröderna Zachris och Lars, de sista som bodde på gården. GT stöter på folkskollärare David Gadd, ordförande 1929–1932.

– Jag frågade några flickor i vilken klass de ska gå. Nian, svarade de. På min tid gick vi bara sex år, så de är redan mer bildade.

Gadd spelades av Anders Nyberg, Öja.

Någon brist på historiska kunskaper råder dock inte i föreningen. Jubileumsboken, framtagen av Gunnel Åkerblom, Britta Holm och Agneta Engström Svanborg, ger syn för sägen.

Artikelbild

| Roland Olsson.

Lasse Linusson