Erja Lyytinen har spelat på alla de stora bluesfestivalerna i Europa. Hon har jammat med Carlos Santana och Joe Bonamassa, backat upp Walter Trout och John Mayall och sedan skivdebuten med "Attention" 2002 kommit med en lång rad egna album. Hon har studerat vid musikakademier i Danmark, Finland och Sverige.

Just nu är hon ute på en ny turné, även om den inte omfattar just London, New York, Hong Kong, Hide och Sydney som på bilden här intill. Vi träffade staben för Hide Blues; Ida Andersson Jupiter, Örjan Klintberg och Linn Klintberg i den rätt passande lokalen Sångfågeln på Atheneskolan, där Ida och Linn arbetar. Björn Persson som varit med och arrangerat bluesfestivalen i många år har dragit sig tillbaka från slitet med bokningar och marknadsföring. Men på festivalkvällen står han som vanligt på scenen med sitt bluesband.

Ida Andersson Band är också givna på Hide Blues och det blir en del nytt publiken får höra:

Artikelbild

| Arrangörsstaben för Hide Blues består numera av Örjan Klintberg, Linn Klinterg och Ida Andersson Jupiter. En annan veteran, Björn Persson, kommer dock inte att saknas. Han står på scenen med sitt bluesband.

– Vi satsar på mer blås och fler som körar, säger Ida Andersson Jupiter.

I slutet på maj planeras en skivinspelning från ett annat live-framträdande, i Visby:

– Det blir hyllningar till kvinnliga bluesmusiker och sångare; Nina Simone, Pointer Sisters, Memhpis Minnie, Koko Taylor och andra, fortsätter Ida.

Men festivalens stora namn är alltså finländska Erja Lyytinen:

Artikelbild

| Erja Lyytinen tillsammans med Björn Persson i bluesbandet med samma namn.

– Det är en rätt tuff satsning för oss, säger Örjan Klintberg.

Tanken på att försöka få stjärnan till Hide dök upp när förra årets lyckade festival, med cirka 400 deltagare skulle summeras.

Artikelbild

| Ida Andersson hänger med Erja Lyytinen i en lobby i samband med en tidigare spelning.

– Vi tänkte att frågan är ju fri, även om hon skulle ut på turné till stora städer. Så vi kontaktade hennes svenske bokare, fortsätter Örjan Klintberg.

Som nu alltså glatt kan konstatera att gitarristen kommer. Bluesintresserade världen över vet hur hon låter, men utanför den kretsen är namnet förstås inte lika bekant:

– Känner man inte till henne och vill få en bra bild av vad hon uträttar kan man kolla på ett jam tillsammans med Carlos Santana som finns på Youtube, säger Örjan Klintberg och tillägger:

– Hon är en inte bara en fin musiker utan också en stor scenpersonlighet.

Upplägget på festivalen, som i år hålls en lördag, är sig likt med matservering några timmar innan det första framträdandet vid åttatiden på kvällen. Arrangörerna funderar på buss från Visby via Lärbro, lite beroende på hur bra förhandsbokningen går.