I början av juni klockan 01.45 på natten plingade det i Stefan Norrbys telefon. I meddelandet som han sömndrucket öppnade stod det ”GRATTIS”. Stefan Norrby hade tagit hem ett guld i den stora frimärksutställningen Nordia, som i år hölls strax utanför Reykjavik på Island.

Nu har hans utställning kommit hem till Gotland igen och i helgen trängdes nyfikna suderbor och sommargäster runt Stefan Norrby och hans samling i Biblioteket i Burgsvik.

– Det är fem kriterier som bedöms, som till exempel hur sällsynta föremålen är och betydelsen av dem. Just betydelsen fick jag inte så höga poäng för. Hade jag visat frimärken och brev från hela Sverige och inte bara Gotland hade utställningen troligen bedömts som mer betydelsefull.

Artikelbild

| Från 1645. En kungörelse om freden i Brömsebro, av största vikt för Gotland.

Ändå skrapade Stefan Norrby ihop hela 91 av max 100 poäng. Dessutom fick han ett hederspris sin presentation av samlingen som har tagit många timmar att skapa.

Stefan Norrby har samlat i hela sitt liv. Han farfar var filatelist och som liten fick han följa med till en frimärksförening i Klintehamn. Det började med lösa märken. Lite senare, efter ett kort uppehåll, vaknade historieintresset och Stefan började samla posthistoriska brev och frimärken, knutna till Gotland.

I dag är han en av Sveriges främsta hembygdsfilatelister.

– Den här utställningen handlar om Gotlands posthistoria mellan 1645 och 1919. Texterna är på engelska efter som den visades på Island. För tio år sedan hade jag hjälp med översättningen. Nu klarar jag det själv. Översättningen och texten är också en sak som bedöms på de här utställningarna, berättar Stefan Norrby.

Artikelbild

| En mycket rar poststämpel. Stefan Norrby har två exemplar.

1855 gavs de första frimärkena ut i Sverige. Så i utställningens inledande del visas kungörelser, flaskpost och andra försändelser upp. Utställningen tar sin början med en kunglig kungörelse som sändes ut till alla kyrkor i landet 1645. Det är ett fredsfördrag som förkunnar freden i Brömsebro. En viktig händelse för Gotlands del, då Gotland blev en del av Sverige med drottning Christina som regent.

Här finns också fjäderbrev, bland annat ett som skickades från Sundre 1831 och berättar att en båt strandat utanför Hoburgen.

Artikelbild

| Filatelist Stefan Norrby i Burgsvik, guldmedaljör.

– När ett skepp strandat gällde det att snabbt hitta någon skrivkunnig, sedan blev det kapplöpning in till Visby. Den som först kom in med brevet fick bärgningsrätten till fartyget. Fjädern skulle väl symbolisera att det var ett brev som flög fram.

Stefan har också lyckat samla brev med alla poststämplar som någonsin funnits på ön. Det finns rariteter som ”Wänge” som fick bytas ut till ”Wänge Gotland” eftersom det fanns ett Wänge på fastlandet också. Poststämpeln Kylleijhamn finns inte heller i många exemplar.

Artikelbild

| Ett fjäderbrev. Ett sigill och en fjäder, sedan bar det i väg till Visby för att få bärgningsrätten till det faryg som strandat.

– Kontoret fick stängas efter några månader eftersom postmästaren dog strax innan kontoret öppnades, berättar Stefan som förstås har ett par av de ytterst sällsynta stämplarna.

Som mest fanns det cirka 60 postkontor på Gotland. 1874 öppnades hela 46 små kontor. Lönsamheten var dock liten och 20 av dem fick slå igen efter bara fyra år. I dag är det svårt att hitta unika fynd från Gotland. Besök på loppisar och auktioner ger inte så mycket som förr. Åtråvärda föremål hittar Stefan numer på frimärksauktioner eller i kataloger.

Hur är det med återväxten då? Är dina barn intresserade?

– Nej, Jag försökte intressera dem med Disney- och hästfrimärken när de var små, men intresset har inte hållt i sig, skrattar Stefan.

– Jag får kanske försöka med barnbarnen när de blivit lite större.