Richard Kylberg visar sina bilder på Galleri Ridelius på S:t Hansgatan. Gallerigolvet har belagts med tillfällig gröngräsyta och ur högtalare strömmar musik signerad Jon Ekström. Trots att den närmast för tankarna till cirkusmusik, om än lågmäld sådan, understryker den på ett kongenialt sätt stämningsläget i bilderna.

Förra gången visade Richard Kylberg bilder med Bysen i centrum. Nu handlar det om gotländsk skogsalv. Ett trädlevande fantasiväsen som trivs i gammal murgröna, ett väsen han själv skapat med utgångspunkt i gotländsk folktro.

– Det är samma värld, man tittar in i olika hörn av den.

Artikelbild

| Ett rejält stativ använder Richard Kylberg när han i ateljén skapar sina motivvärldar.

Men han fick också påspädning när han under arbetet kom i kontakt med de ökända Cottingley Fairies, en serie fotografier från 1910-talets England som orsakade världssensation. De påstods visa dansande älvor och skulle således visa att älvor fanns, men avslöjades senare som bluffbilder.

Och Richard Kylberg håller med angående fotografiets värde som bildbevis. Det är en myt att fotografier visar sanningen, ett fotografi är ju bara en bild skapad av mig som fotograf, menar han.

Tillsammans med myter och natur bildas en mix i hans fotografiska bildvärld som här består av iscensatta bilder, delvis skapade i hans ateljé på Södra Kyrkogatan.

– Naturen är verklig men jag iscensätter miljöerna, bygger upp små scener. Med ljussättningen skapar jag stämningar. Jag jobbar vår/höst med ett visst grundljus innan solen gått upp, då finns ett speciellt mjukt ljus, ett skumrask. Men det tvingar mig att gå upp tidigt...

Artikelbild

| Ett av de drömska motiven i fotutställningen "Gotländsk skogsalv".

Richard Kylberg är egentligen inte så intresserad av att berätta för mycket om tekniken bakom fotografierna.

– Åskådaren ska bara ta in bilden, den står för sig själv. Jag är ute efter att fånga dimensioner man inte ser med ögat. Jag vill få fram det farliga, inte bara det gulliga som i Disneyversionerna. Och jag vill att de ska hålla länge, att betraktaren upptäcker dimensioner efter ett tag.

Artikelbild

| Rindi (murgröna), återfinns i flera av bilderna. Här växer den på fotografens gård.

Sina egenskapade världar har han haft med sig genom karriären.

– När jag gick ut Konstfack gjorde jag en utställning om en fiktiv värld så jag har det i mig. Nu är det nästan som en visuell forskning.

Artikelbild

| Rindi i dimstråk bidrar till den mystiska känslan.

Han arbetar metodiskt och välplanerat. Från idé via research av lämpliga platser, ljus och atmosfär. Och många bilder blir det att gallra i.

– Det är ett hästjobb. Till den här utställningen valde jag mellan 4 000 bilder. Men denna gång fick jag hjälp med urvalet, det är jag tacksam för.

Och fantasifulla bildvärldar är något Richard Kylberg kommer att fortsätta skapa.

– Jag har kö på idéer jag vill jobba med. Jag är bara i början av det här.