Den 21 november rapporterade Gotlands Allehanda att en av Gotlands bildstenar rasat omkull. Stenen är en av få på ön som står stått på sin ursprunliga plats i den gotländska naturen, men till slut kunde stenen inte stå emot väder, vind och markens förändringar genom åren, och föll ner i ett närliggande dike. Nu har den dock kommit på fötter igen, och står återigen på sin ursprungliga plats.

– Vi var tvungna att flytta stenen snabbt, eftersom den låg med toppen ner mot ett dike där vattennivån brukar öka under vinterhalvåret. Hade stenen kommit i kontakt med vatten under en längre tid kunde den ha förstörts, berättar Katarina Amér, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

LÄS MER: Gotländsk bildsten har rasat omkull

Med hjälp av Gotlands museum och en entreprenör lyftes bildstenen upp ur diket, vilket kan låta lättare än vad det är, enligt Katarina Amér.

– De här stenarna är känsliga, tunga och gamla, vilket är en ganska svårslagen kombination. Det krävs lite skicklighet bakom spakarna så att stenen inte knäcks, tappas eller skadas, men allt gick som vi hoppades, och nu står den på sin ursprungliga plats igen.

Bildstenen har stöttats upp med stora stenar i botten, och sedan har jord lagts på och packats. Nu hoppas länsstyrelsen att stenen ska stå stadigt i många år framöver.

– Man hoppas ju att den ska stå där i tusen år till, men händer det något med den får vi flytta den till ett annat ställe helt enkelt.

Se hur det gick till när bildstenen flyttades i filmklippet högre upp i artikeln.