Mellan 1931 och 1950, när Snäckgärdsbaden var ett av öns förnämsta etablissemang för turister, gick en liten buss i daglig skytteltrafik mellan Visby hamn och Snäck, i samarbete med Gotlandsbolaget som drev Snäckgärdsbaden. 1950 togs bussen ur trafik och modernare fordon tog över. Efter det visste inte många var bussen – en Chevrolet årsmodell 1931 – egentligen tog vägen. Förrän år 2002.
LÄS ÄVEN: BILDER: De räddade Snäckbussen
I en sommarstuga i Tofta som då genomgick en större renovering hade den gamla bussen någon gång på 50- eller 60-talet byggts in som en del av en stuga och inuti den gamla busskupén hade man byggt ett kök.
– Man hade plockat av hjulen och större delen av inredningen var borta. Med bara själva bussen som stuga såg det väl för anskrämligt ut så man blev så småningom tvungen att "bygga in" bussen i stugan, berättar Rune Larsson, ordförande i Gotlands Veteranbilklubb.
Han har tillsammans med ett antal farbröder i bilklubben jobbat för att återställa den gamla bussen till originalskick under de senaste tio åren.
– Gubbarna som varit med länge i veteranbilklubben hade koll på att bussen fanns där ute i Tofta, och när vi fick höra att de skulle riva stugan och bygga till tog vi kontakt för att vi tyckte det skulle varit synd om den blev sönderslagen, säger Rune Larsson.
– Vi blev förtjusta i den, flikar Sune Söderström in.
Förutom han och Rune Larsson har även Alf Larsson, Per Norstedt och Sture Lundin varit drivande i arbetet med bussen.
Bussen är sju meter lång och har plats för 22 personer inklusive föraren. De 50 hästkrafterna ger en maxfart på 50 kilometer i timmen. När stugan i Tofta revs fanns bussens kaross kvar och en del av inredningen, men mycket hade också plockats bort. Efter att bussen tagits fram i ljuset kunde klubben transportera iväg den till ett garage.
– Allt av det som saknades till bussen har vi hittat på Gottland. Till och med boggin, som håller i bakhjulen. Vi hade sådan tur att vi hittade en exakt likadan inredning med säten på en verkstadsvind ute i Väte, även förarstolen, säger Rune Larsson.
Bussen har nu målats i sin originalfärg, ljusgrått med gula och röda detaljer, och bokstäverna i ordet "Snäckgärdsbaden" har målats i samma typografi som bussen hade på äldre fotografier.
– Vi har tittat på gamla bilder och filmer för att se exakt hur saker var i bussen, säger Rune Larsson.
Gänget har fått låna en lokal av Lasse Håkansson vid Allekvie mitt emot tingshuset i Endre.
I torsdags var första gången bussen visades upp till allmän beskådan, och det skedde i samband med Gotlandsbolagets årsstämma på Wisby Strand.
LÄS ÄVEN: De prisas för Snäckbussen
Rune Larsson menar att deras engagemang för bilar handlar om att värna ett kulturarv.
– Någon säger att det vi håller på med är gubbdagis. Men jag kallar det kulturverkstad, det är mycket snyggare. Vi tycker att hela det här är kultur. Bilismen har ju danat hela världen egentligen genom historien.
Hur många timmar har ni lagt ner på arbetet?
– Det har gått åt tio år kan man säga. Mycket kaffe har det blivit och vi har haft det väldigt trevligt.
Bussen kommer framöver i huvudsak betraktas som ett musealt föremål, även om veteranbilklubben ibland kommer göra någon åktur med den.
Någon mer regelbunden turtrafik är dock svårt att hålla på med, då bussen inte anses rustad för det.
– Vi kommer att ha den i klubben som en klenod, och kommer väl köra någon tur med den då och då. Närmast ligger att vi ska ha med den vid Lojsta slott den 6 juni när motorhistoriska dagen hålls där med uppvisning av veteranbilar, säger Rune Larsson.