Åsa Akre startade Internationella dagen 2008 och är fortfarande den drivande i projektet även om det i dag finns en större projektgrupp och folkhögskolan i Hemse står som projektägare.

– Man är lite galen om man tar på sig ett sånt här projekt ensam. På det här sättet vet jag att projektet lever vidare så länge skolan tycker att det är bra, oavsett vad som händer med mig, säger Åsa Akre.

Programmet är digert och temat för året är "Vi måste prata". Temat är en spinoff från hashtagen #ViMåstePrata, ett folkbildningsprojekt i hela landet som stöds av Folkbildningsrådet och som startades av förintelseöverlevaren Hédi Fried.

– Hédi Fried tycker att vi är tillbaka på 1930-talet igen, vi flyttar gränser för vad som är tillåtet att säga. Det kändes naturligt att haka på det, säger Åsa Akre.

Vi måste prata om sådant som är svårt, oavsett om det handlar om miljö eller tvångsäktenskap.

– Vi kan inte göra något åt det om vi inte pratar om det. Det finns många svåra ämnen. Vad händer när vi inte samtalar? Då går det som i Rwanda eller Burundi, säger Åsa Akre.

Programmet inleds i Klintehamn på måndagsförmiddagen och fortsätter på eftermiddagen och kvällen i Hemse.

Tre kvinnor står som huvudtalare under dagen. Bernadita Núñez, initiativtagare till Terrafem, som under 18 år arbetat för att synliggöra problematiken kring tvångsäktenskap och ge stöd och fristad till unga kvinnor.

– Tvångsäktenskap är inte svårt att prata om, det är klart att ingen ska tvings till äktenskap. Svårigheten är hur vi ska hantera problemet, säger Åsa Akre.

De båda andra huvudtalarna är Inger Jägerhorn, som bland annat varit ledarkribent, korrespondent och utrikeschef på Dagens Nyheter, och Elin Ahlström Taikon, gotlänning, grundare och ordförande för Roma People, som arbetar mot fördomar och diskriminering. Den sistnämnda fick också Emerichpriset 2018.

– Vi behöver också prata om det som ger hopp, säger Åsa Akre.

Hon lyfter bland annat fram Daniel Hellsing, som berättar om Pingstkyrkans barnhemsarbete i Moldavien, och Camilla Davidsson, som berättar om sina tre månader som följeslagare i Palestina och Israel.

– Hon visar att det faktiskt går att engagera sig och förbättra. Genom att vara människa och delaktig kan man påverka, säger Åsa Akre.

En annan nyhet för året är att HBTQ-frågorna lyfts in i programmet. På biblioteket kommer två kortfilmer på temat att visas "Min homosyster" och "On Suffocation".

– HBTQ är en viktig fråga även internationellt. Det känns bra att ha med också därför att Prideveckan startar på tisdag.