Stamkonst, från Afrika, fångade Pablo Picasso och Georges Braques intresse redan 1905 och la grunden till den konststil som kallas kubismen. Sedan dess har stamkonsten fängslat och inspirerat de flesta konstnärer, så även Svenrobert Lundquist, tecknare och skulptör, i Burgsvik.

– Alla konstnärer som jag känner är intresserade av stamkonst, men sedan finns det sådana som jag, som har mani och samlar på mig, förklarar han.

På olika resor har han köpt masker, skulpturer, keramik och textilier som har sitt ursprung från afrikanska stammar. Föremålen har använts i religiösa och mytologiska ritualer.

– Varje stam hade olika konstnärliga uttryck så konsten kan härledas till rätt plats, för man känner genast igen den, säger Svenrobert Lundquist.

Han berättar att när ritualen är över så förlorar föremålen sin magiska kraft. De köps sedan upp och hamnar hos konsthandlare i västvärlden.

– För oss är det konstverk, men för folket i stammarna ses de mer som kanske ett hantverk, säger han.

Även om Svenrobert Lundquist inte på ett synligt sätt tagit inspiration av stamkonsten i sitt eget skulpterande så finns det flera gemensamma nämnare.

– Formuppfattningen och detaljrikedomen delar vi ju. Det är samma problematik oavsett vilken skulptur som du ska göra, säger han och fortsätter:

– Men afrikanerna har ibland lite originella sätt att måla på, med lera, jordfärg och växter.

Utställningen visas på Busters mack från och med i dag och fram till den 14 juli.