"Ser du fram emot att ställa ut? Är du nervös?" – det är förmodligen de dummaste frågorna man kan ställa till en konstnär. Den sistnämnda kommer dock upp av sig själv när jag träffar Sebastian Mügge på Galleri Gotland i Visby.

– Jag visste inte att det skulle vara så stort här. Galleriet såg ganska litet ut på Facebook. Nu längtar jag mest efter att bli klar, sätta mig ner med att glas vin bara, säger han och tittar uppgivet omkring sig.

Målet är att fylla alla ytor med Gotlandsmotiv, som ritas rakt på väggen med kolstift. Mügge beskriver "How to Get More Likes in God’s Own Country" – så heter utställningen – som en "rumsligt sammanhållen teckning". Det är med andra ord ett verk som uppstår helt och hållet på plats. Två tredjedelar av rummet återstår när GT tittar förbi – så inte undra på att han känner sig lite sugen på rödtjut.

Artikelbild

| Kameler på Gotland?

– Samtidigt är fruktansvärt kul att jobba platsspecifikt. Jag har ju teckningar jag utgår från, men dessa måste anpassas efter miljön. Här var en lucka till exempel, och det måste jag integrera på något sätt i verket.

Teckningarna är löst baserade på bilder som lagts in med hashtagen #Gotland på Instagram. Sebastian Mügge föddes i Tyskland och håller annars till i Umeå. Därför har han ingen personlig relation till motiven som dykt upp i flödet. Att bilda sig en uppfattning om ön enbart utifrån en hashtag kan få komiska effekter.

Sebastian håller upp en teckning som föreställer en kamel.

– Jaja, då finns det väl kameler på Gotland, vad vet jag. Jag har ingen aning om hur den bilden hamnade där.

Artikelbild

| Två tredjedelar av rummet återstår när GT tittar förbi.

Att ta något "fult" och göra konst av det – vad är kittlingen?

– Jag vill upphöja det låga. De här bilderna glöms bort nästan med en gång efter att de lagts ut. Det här är ett sätt frysa det ögonblicket kan man säga. Dessutom händer något magiskt när man tar något som är litet och blåser upp det i stor skala. Size matters, det är som med katedraler. Jag vill att det ska kännas som om man går in i de här motiven.

Utställningens titel ger sken av att vara en anvisning: Så får du många hjärtan på Insta. På baksidan av teckningarna har Mügge faktsikt noterat antalet likes, så frågan är oundviklig.

Ja, hur gör man då för att få många likes för sina Gotlandsbilder?

– Det är ju främst folk utifrån som följer och lägger ut med hashtagen. Därför är ringmuren och andra turistgrejer populära. Annars – tyvärr – är det främst snygga brudar som går hem. Och bilder på öl. Massa öl.