Rockskallen var tillbaka där allt en gång började, i tornet på Wisby Hof, eller Effes som lokalen hette 2004 när Rockskallen hade premiär. Hof var häftigt ljussatt, rockigt inredd och fylld med förväntansfulla musikälskare när första artisten äntrade scenen. Elektroniska Tekmann öppnade Rockskallen Music Awards 2019 i sina lysande kläder och sin blinkande mask, men kvällens huvudfokus låg på prisutdelningen. Från början delade Gotlands Allehanda endast ut ett pris, Årets rockskalle. Men i fjol såg det annorlunda ut. Förutom priset som Årets rockskalle skulle ytterligare fyra kategorier prisas: Årets uppstickare, Årets doldis, Årets liveakt och Årets wow. Så skulle galan se ut även i år.

Trots att prisutdelningen stod i fokus bjöds det på fyra liveakter. Förutom Tekmann underhöll Väckelsen, Clara Klingenström och Ida Andersson Band publiken.

– Det var helt underbart. En sådan här gala håller verkligen igång musikkulturen på Gotland, säger Clara Klingenström som framförde sin nya singel "Ensam i en stad".

Artikelbild

| Daggan Stamenkovic blev Årets doldis på Rockskallen.

– Låten handlar om att sätta på sig en mask när man går igenom tuffa perioder i livet. Texten är väldigt rakt på sak, säger Klingenström.

Först ut att hyllas var Årets doldis. Priset som tilldelas en person vars arbete sker bortom strålkastare och rampljus. Utmärkelsen gick till skivbolagsdirektören Daggan Stamenkovic på gotländska Novoton. Delar av motiveringen löd såhär: "Utan skivbolaget Novotons fingertoppskänsla hade vi förmodligen gått miste om dessa fantastiska artister. Det Daggan Stamenkovic gör för den gotländska musiken är ovärderligt."

– Det är lite dålig stil tycker jag, att ta upp mig på scenen, skrattar Daggan Stamenkovic och fortsätter.

– Jag vill ju vara i bakgrunden, sade han på scenen när han tog emot priset för Årets doldis.

Artikelbild

| Clara Klingenström uppträdde med sin nya singel "Ensam i en stad".

Daggan Stamenkovic har varit på en hel del Rockskallar sedan han startade sitt skivbolag 2004, samma år som den första Rockskallen hölls. Tidigare har Stamenkovic varit den stolta pappan i publiken när flera av Novotons band tagit emot pris, men nu var det hans tur.

– Det kändes lite konstigt faktiskt, jag var inte beredd på det här priset. Jag har varit på jättemånga Rockskallar, men då har det handlat om andra nominerade i skivbolaget, säger han.

Artikelbild

| Ida Andersson Band var en av fyra liveakter.

Efter Årets doldis var det dags för Årets uppstickare. Ett pris som delas ut till den eller de personer som har bidragit till att förnya den gotländska rockscenen. Mirny Mine, eller Anna Sundström som hon egentligen heter, kammade hem priset, bland annat för sin debutskiva "The other part". I motiveringen beskrevs skivan som en gotländsk klassiker, trots att den inte ens har ett år på nacken. Vidare prisades Riddarna för Årets liveakt efter att de i höstas lyckades genomföra en minnesvärd konsert tillsammans med amerikanska The Mommyheads. Strömmen gick flertalet gånger, men Riddarna ångade på. Innan det ärofyllda priset för Årets rockskalle skulle delas ut prisades de gutniska rockarna Nårdegaist för Årets wow. När de nominerade i kategorin Årets wow utropades, gick det inte att ta miste på publikens favorit och publiken visade sig ha rätt.

Slutligen var det dags att avslöja Årets rockskalle, den artist, band eller arrangör som har gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen. Det stod mellan Döskallen, Monsters Of Rauk och Erik Palmqwist. Låtskrivaren Erik Palmqwist korades till vinnare med motiveringen: "För att skriva sina bästa låtar, krävdes att han gjorde upp med sitt gamla liv. Att han nyktrade till och vågade spilla ut sig själv i musiken. Först då hände det. Och vilka sånger det blev!". Palmqwist var inte själv på plats men kunde ta emot priset och visa sin tacksamhet genom ett sändebud.