Ida Rödén, 36-årig konstnär, ursprungligen från Härnösand men numera Stockholmsbaserad, håller i dag vernissage för sin utställning ”Utdöda vattenvarelser - återskapade iakttagelser från Fårö” kombinerad med ”Muterad fauna. Iakttagelser efter meteoritnedslag i Västerbotten”.

På galleriväggarna återfinns inramade bilder av utdöda arter, försedda med såväl svenska som latinska namn och försedda med kortare beskrivningar utförda med sirlig handstil. Fåröfynden finns dessutom med som fossiler. Men, allt är skapat av Ida Rödén och sprunget ur hennes fantasi.

Båda utställningsdelarna har sin utgångspunkt i den påhittade vetenskapsmannen Jonas Falcks upptäckter. Djurbilderna är skapade i form av collage i photoshop som hon sedan tecknat av och akvarellerat. Fossilerna är gjorda i keramik, en del större, några ligger i provrör.

Artikelbild

| Havets igelkott.

Ida Rödén har även tidigare gjort fantasiskapelser. Att sudda ut gränsen mellan fantasi och verklighet bildar en ram kring hennes skapande.

– Innan detta gjorde jag hus för att övertyga om att min fantasi är verklighet. Allt är verkligt egentligen.

Jonas Falck-projektet har pågått sedan 2014. Att det inte bara kommit att handla om upplevelser i Norrland hänger ihop med att Ida Rödén i maj 2016 vistades på Bergmangårdarna på Fårö.

Hon var på Gotland för att ”det var kul med stenar”.

Artikelbild

| Fossil. Ida Rödén med nygjorda fossiler.

– Då hörde jag talas om Bergmangårdarna, sökte och fick komma dit. Då hade jag ännu inte börjat teckna utdöda vattenvarelser.

Men det blev det ändring på och efter ett antal strandpromenader på Fårö införlivades fossilvärlden i konstskapandet. Jonas Falck hade då förstås även tillbringat tid och gjort upptäckter på denna ö och Ida Rödén fortsatte sin konstnärliga resa i hans fotspår.

Artikelbild

| Lerfossil. Fiktiva fynd från Fårö ingår i ”Utdöda vattenvarelser”.

– På utställningen här är det fokus på Fårö-resan.

Konstprojektet om resan med Jonas Falck är avslutat. Just nu arbetar Ida Rödén med ett omfattande diabildsarkriv som hennes morfar lämnat efter sig.

Artikelbild

– Ett konsthistoriskt arkiv om 30 000 bilder.

Utställningen på Galleri Gotland pågår 3-25 februari.