Patrick "Palten" Jonsson lämnar Gotlandsrevyn, vilket P4 Gotland var först att rapportera om.

– Jag känner att jag tappat lusten. Har man ingen inspiration så gör man inga bra grejer, man måste ju vara på hugget och inte gå in halvhjärtat, säger han.

Palten har varit en del av Gotlandsrevyn sedan 1998. Med tiden har han i tilltagande omfattning blivit en centralgestalt som även ägnat sig åt manus, regi, musik och dekor. När Roland Olsson här om året tackade för sig så tog Palten också hand om marknadsföringsbiten.

Artikelbild

| Paltens sopgubbskaraktär illustrerar hur det är att gå på toaletten på indiska tåg.

Beslutet fattade han redan i maj.

– Då hade jag bestämt mig för att det fick vara nog för ett tag. Jag tog på mig rätt mycket grejer, och tyckte att det fanns folk som inte riktigt svarade upp. Det finns alltid en del som åker med. Då kände jag att jag lika gärna kan göra något eget om jag ändå ska sköta det mesta själv.

Att hitta på "något eget" har dock Palten inga omedelbara planer på, en återkomst till humorscenen kan bli aktuell först längre fram.

– Så kan det mycket väl bli, men nu ska jag ta ett sabbatsår eller två och främst ägna mig åt min konst. Jag har negligerat min målning alldeles för mycket. Sedan kommer jag också stå på scen med mina två band.

Artikelbild

Palten beskriver att det gångna året har varit krävande för honom, vilket också bidragit till beslutet. Hans mycket goda vän Max Hansson avled i våras efter en tids sjukdom.

– Det var mycket där, jag bodde hos Max på slutet och det var tufft. Sedan hade jag och min fru adopterat en tjej från Thailand också. Det var mycket på sidan om, lite för mycket.

Artikelbild

| Palten Jonsson och Evert Jansson som danskarna Preben och Preben i en sketch från 2012 års Gotlandsrevy.

Kommer Gotlandsrevyn överleva utan dig?

– Ja, men det kommer den göra, de kör vidare i alla fall. Jag tror att Patric Lytholm och Anders Björkqvist kommer vara motorn som driver den vidare. Jag tror att det kommer gå bra och jag önskar dem all lycka till, det är inga bad feelings.

Att ta ett steg tillbaka men fortfarande ingå i ensemblen kändes inte aktuellt för honom.

– Jag har alltid varit delaktig i skapandeprocessen, så det skulle vara ett svårt steg att ta.

Palten beskriver hur han kommer att sakna publiken och dess reaktioner.

– Det har varit många roliga grejer genom åren, men publiken är ju det jag kommer sakna allra mest.

I och med Paltens uttåg så har, bland mycket annat, den bejublade karaktären sopgubben gjort sitt i revyn.

– Den har varit med i olika skepnader, och är inte alltid så politiskt korrekt. Den gubben tog fart när han stod på en packmoppe och illustrerade hur det är att använda toaletten på indiska tåg, minns Palten Jonsson.