De har under hela sina liv haft tillgång till snabbt bredband och är experter på att definiera sig själva och skapa en digital persona. Men hur formas man av att dejta digitalt?

Dokumentärfilmaren Lina Maria Mannheimer började fundera över det när dejtingapparna blev ett fenomen.

Vad händer när man ska presentera sig på den oändliga ultraliberala marknad som det är? Jag tyckte att det skulle vara spännande att tala om det med så kallade digitala urinvånare, som vuxit upp med internet.
Artikelbild

| "Att få ha varit de här två fina personerna så nära under så lång tid, och att ha fått ta emot deras förtroenden har varit så roligt och det har också bjudit på många aha-upplevelser", säger regissören Lina Maria Mannheimer.

Ny vändning

Fram växte "Parning", som har kallats för både romkom-dokumentär och "reality 2.0". Tanken från början var att Lina Maria Mannheimer skulle följa sina unga intervjupersoner Edvin Kempe och Naomi Carter på var sitt håll, enligt en noga uppgjord plan med Skypeintervjuer en gång i veckan och full tillgång till deras sociala medier under ett år.

Precis innan filmandet skulle dra igång fick Naomi problem med att installera en nödvändig mjukvara på sin dator. Regissören var bortrest men Edvin kanske kunde hjälpa till med installationen? Det kunde han. Och hemma hos Naomi föddes en ny relation, som skulle komma att gå upp och ner och bli väldigt betydelsefull för båda huvudpersonerna. Filmen fick en ny inriktning.

TT: Var det ett lyckokast att de klickade så bra den där kvällen?

Artikelbild

| Naomi Carter känner sig i dag stolt över filmen och säger att hon förstår om folk som ser den vill att den ska sluta med att hon och Edvin blir ihop. "Det fattar jag till 100 procent".

Ja, men det var det. Precis i början så tänkte jag "men oj, vad kan det här innebära, vad händer om de blir jätteovänner?". Och jag fick ju ställa bra frågor kring min egen medverkan. Redan från start är min närvaro något som påverkar deras liv, säger Lina Maria Mannheimer.

Allt och inget är nytt

Artikelbild

| Edvin Kempe tycker att det är lite jobbigt att se sig själv i filmen. "I alla fall i början, jag ser ut och beter mig som ett barn. Men jag är så tacksam för att jag fick chansen att utvecklas, både Lina och Naomi har fått mig att växa och bli en bättre person."

Hon får medhåll av både Edvin Kempe och Naomi Carter, som sitter bredvid i en soffa och försöker sammanfatta hur det känns att vara med i ett sådant här projekt.

Just nu känns det jättebra. Men jag har haft svårt att se något annat än mina egna brister. Nu när vi har börjat visa den för publik så har jag kunnat gå utanför mig själv och se det som andra ser. Och nu har jag landat i att jag är ganska cool, haha, och att jag är väldigt stolt över att ha fått vara en del av det här, säger Naomi Carter.
Artikelbild

| Hur ser egentligen Edvins Kempes och Naomi Carters relation ut i dag? Det är en fråga som garanterat alla som ser filmen "Parning" kommer att ställa sig när eftertexterna rullar. "Vi har fått det lyckligaste slutet som vi kunde få", intygar de båda.

Vad kan man dra för slutsatser om 90-talisterna och deras "parning" då? Regissören Lina Maria Mannheimer tycker att filmen talar sitt tydliga språk.

Det stora svaret är ju att allting är nytt, ingenting är nytt. Är man på internet och har tillgång till så många olika människor behöver man vara hårdhudad. Samtidigt visar filmen att riktig livskvalitet, det får man bara om man vågar vara sårbar. Det är inte direkt två okänsliga personer som sitter här.