Det var i torsdags som NMR fick det officiella tillståndet från polisen, och därmed godkänt från Region Gotland, att hyra mark tre dagar under Almedalsveckan. Regionen menar i korta drag att man måste följa kommunallagen och behandla alla ansökningar lika.

LÄS ÄVEN: Därför kan regionen inte stoppa nazisterna

Nu har drygt hundra av öns kulturarbetare skrivit under en debattartikel där man vänder sig mot beslutet.

Läs hela brevet här.

– Vi är 117 som skrivit under, det var en kollektiv aktion. Vi kände att vi behövde göra något från kulturens sida och har samlat ihop oss via mejl och Facebook till det här uppropet, berättar Björn Ahlsén, till vardags anställd som kulturchef på Region Gotland.

Debattartikeln har han dock skrivit under i egenskap av privatperson, enligt honom själv, och det gäller alla som skrivit under.

– Det är viktigt att säga att jag gör det här som privatperson. Jag ser inga problem med det, även om regionen är min uppdragsgivare.

I brevet understryks att Region Gotland måste våga vägra att hyra ut offentlig mark till en organisation som "så uppenbart bryter mot vår grundlag och mot hela grundidén med demokratiprojektet Almedalsveckan", skriver man i brevet.

– Vi har yttrandefrihet som vi vill värna och man kan inte hindra någon från att tycka illa om invandrare, men om man gör det i organiserad form tycker vi inte att en kommun ska upplåta mark åt det, säger Björn Ahlsén.

I debattartikeln står också bland annat:

"Vem vill ha platsen bredvid? NMR:s närvaro under Almedalen inskränker de facto andra gruppers yttrandefrihet. Vilken HBTQ-person eller mörkhyad medborgare kommer att våga framföra sitt budskap i närvaro av ett gäng våldsbenägna rasister och homofober?"

De kulturpersoner som skrivit under hoppas på att debattartikeln ska ge avtryck. Brevet ska också lämnas till regionstyrelsen.

LÄS MER: "Jan har fått nog – startar namninsamling"