Håkan Thornell är mest känd som tomten i Hejdeby. Men östgöten, som flyttade till Gotland för ett par år sedan, har även en flerårig bakgrund som revymakare. Tillsammans med fyra andra Stenkyrkabor har han skapat en helt ny sockenrevy.

– Vi är alla amatörer men det blir många sketcher, om allt mellan himmel och jord. Sedan blir det några sånger också, utlovar Håkan Thornell.

En stor del av manuset var redan färdigskrivet från revytiden i Östergötland. Men resten av gruppen har fått hjälpa till så att skämten passar spelplatsen.

Artikelbild

| Manus. Håkan Thornell, som skapat tomtebyn i Hejdeby, har skrivit den nya Stenkyrkarevyn.

– Det var ganska förspänt för många sketcher är plockade ur det här gamla materialet, som jag har skrivit. Sedan har vi i revygänget gemensamt vidareutvecklat och ändrat om så att det blir lite mer gotländskt över det, berättar Håkan Thornell.

På scenen i Folkets hus dyker det bland annat upp några välkända superhjältar.

– En sketch handlar om Fantomen och Stålmannen som träffas på gamla dar och pratar minnen, avslöjar han.

Huruvida detta blir Stenkyrkas första revy någonsin eller inte, är inte riktigt klarlagt.

– Det är några äldre som påstår att det ska ha funnits revyer för väldigt längesedan. Men vi känner att vi har startat något nytt nu och hoppas att det här ska bli en tradition som vi kan köra år efter år, säger Håkan Thornell.

Oavsett om detta blir den första revyn eller inte i socknen, så verkar många vara nyfikna.

– Man snackar om det i Stenkyrka. Det är klart att de tycker att det är skojigt att det händer något, så det har bara varit positivt. Men sedan vet man inte om de är så positiva efteråt sen, säger han och skrattar.

Under vintern har kvintetten haft skrattfyllda repetitioner, något som Håkan Thornell hoppas ska smitta av sig på premiärpubliken.

– Vi som håller på tycker att det ska bli kul. Men vi är amatörer och vi kommer säkert att säga fel flera på scen, säger Håkan Thornell.

Han framhåller att den här revyn inte ska jämföras med andra, mer kända, revyer.

– Vi var och tittade på Gotlandsrevyn i Klinte och det är ju hästlängder till deras nivå, säger Håkan Thornell och fortsätter:

– I vilket fall som helst tycker vi som håller på med att det ska bli skojigt. Sedan får vi hoppas att någon mer också tycker det.

På fredag spelas premiären i Folkets hus och på söndag är det ytterligare en föreställning inplanerad. Men sedan finns det inget mer bokat i spelschemat.

– Det där var fråga som jag hoppades att du inte skulle ställa, för vi har bara vågat planera in två föreställningar. Vi har ju ingen aning om hur efterfrågan ser ut, säger Håkan Thornell blygsamt.