Fredrika Bergman anställs som civilkompetens hos polisen, men hennes närvaro är varken välkommen eller önskad. Samtidigt rövas en flicka bort från sin mamma på Centralstationen i Stockholm. Så börjar serien STHLM Rekviem som sänds på TV4 och C More just nu, baserad på författaren Kristina Ohlssons romanserie.

I nästan två år har den gotländska författaren Pauline Wolff tillsammans med Jörgen Hjerdt arbetat med projektet. På bara ett år skrevs manuset till serien.

– Det gick sinnessjukt fort. Författaren har varit väldigt tillåtande och vi har härjat rätt fritt, säger Pauline Wolff och berättar att mycket från originalberättelserna fått skalas av för att rymmas i tio avsnitt på tv.

Artikelbild

| Under manusarbetet tvingades Pauline Wolff och kollegan Jörgen Hjerdt att arbeta snabbt.

I kväll sänds det tredje avsnittet där ett äldre prästpar, engagerade i en välgörenhetsorganisation för flyktingar, hittas döda. Fallet visar sig vara kopplat till en serie rån mot mindre butiker. För Pauline Wolff som vet vad som ska hända är spänningsmomentet borta, men hon är nöjd med resultatet.

– Båda regissörerna har en bildestetik och bildspråk som jag inte är van vid. De har lagt till bildvinklar som verkligen har lyft det, säger hon.

Några scener i serien är inspelade på Gotland, bland annat på färjan, flygplatsen och vid en gammal gotlandsgård. När manuset skrevs hade Pauline Wolff bilder på de tre huvudrollsinnehavarna Liv Mjönes, Jonas Karlsson och Alexej Manvelov på väggen. Nu har de fått liv på film och hon menar att alla tre skådespelarna bidragit och har lyft sina karaktärer.

– Det är jättehäftigt, jag har levt med de här figurerna och det är kul att de nu finns på riktigt, säger Pauline Wolff.

Artikelbild

| Liv Mjönes gör huvudrollen som kriminologen Fredrika Bergman.

Som författare gillar hon att få leva i den fiktiva världen och att dela med sig.

– Det är det roliga i mitt jobb, som att leka med legogubbar men det måste bli spännande för andra, säger hon.

STHLM Rekviem blev inkörsporten, tillsammans med Jörgen Hjerdt har Pauline Wolff nya projekt på gång.

– Det mesta blir inte av, jag har haft bananskalstur att det första projektet jag provar blev av, säger hon.

För SVT jobbar hon och Jörgen nu med manus till en möjlig gangsterserie, samt en tv-serie i Danmark baserad på en dansk deckardrottnings böcker. Pauline Wolff menar att det är en tuff bransch hon har givit sig in i, men hon trivs med den.

– Jag går dit vägen leder och har aldrig varit bra på att planera min karriär. Just nu är det jättekul, säger Pauline Wolff.