Pia Ingelse (född 1967) inspirerades av den äldre Stig Alyhr (1919-1995) och hans expressionistiska måleri redan när hon började sin konstnärsbana som tjugoåring. I början av 1990-talet var Pia Ingelse på Stig Ahlyrs vernissage på Konstmuseet i Visby. Drygt tjugofem år senare möts deras konst på samma plats. Förutom ett känsloladdat måleri har de gemensamt att de båda kommer från Gotland och att de inte är uppvuxna i traditionella konstnärsfamiljer, något som bidragit till att de fått kämpa lite extra för sina yrkesval, skriver Gotlands Konstmuseum i ett pressmeddelande.

En stor del av Stig Ahlyrs produktion visas, med flera verk som aldrig tidigare ställts ut. Bland annat från Ibiza, där han bodde med sin familj på 1950-talet. Dessutom visas cirkusmotiv från en spännande period när Stig följde Cirkus Orlando i mitten av 1950-talet, i utställningen som heter ”Cirkus Ahlyr – Stig Ahlyrs koloristiska värld”.

I Pia Ingelses målningar står människan och framförallt kvinnan i centrum. När Pia flyttade in i ett gammalt hus i Visby innerstad, hittade hon gamla fotografier på vinden, som hon låtit levandegöra till utställningen, som heter ”Lost in the mist of time”. Utställningen pågår mellan den 10 februari och 22 april på Gotlands konstmuseum.