Marie Nilsson Lind, är efter 2015 års föreställning ”Systrarna Sisters” som hon gjorde med sin bortgångna syster Josefin Nilsson, redo för en comeback på teaterscenen. Musikaliskt har hon fått hjälp av Benny Andersson och på scen får hon sällskap av Erik Törner, Lennart Bäck och Lee Gotvik, den senare gör sin premiär på länsteatern. För teaterchefen Thomas Sundström var det en dröm som gick i uppfyllelse när Marie Nilsson Lind började skriva. För henne själv var det ett sätt att gå vidare.

– Det här kom utifrån att försöka att samla ihop sig och gå vidare i livet fast döden har gjort sig påmind. Det är ett sätt att välja livet och fortsätta att vara kreativ och skapa, säger hon.

LÄS MER: Hör Maries sång till sin syster

Artikelbild

| Nyskrivet. I veckan presenterade länsteatern årets stora satsning. Lennart Bäck, Lee Gotvik och Erik Törner kommer att stå på scen tillsammans med Marie Nilsson Lind, som skrivit manus och musik till "Mina drömmars land – en show om mi och di". Musikaliskt har även Benny Andersson hjälpt till att skriva nya låtar. För teaterchefen Thomas Sundström är Marie Nilsson Linds manusförfattande en dröm som blivit verklighet.

”Mina drömmars land – en show om mi och di”, som har premiär i februari, kretsar kring en gård. En segdragen kamp mellan gårdens generationer och mellan stad och land skildras. Frågor om uteblivna EU-bidrag och fiberanslutning fast man saknar dator kommer troligtvis att få delar av publiken att känna igen sig.

Manuset har självfallet inspiration från Marie Nilsson Linds egen hemsocken, När. Men idén kom efter att hon fått en absurd fråga från TV4, som skulle anordna en tv-debatt. Frågan som hon skulle svara på var: ”Varför ska landsbygden finnas kvar?”.

– Jag ringde pappa och frågade. Han sa ”paradiset är på landsbygden”, men det håller ju inte i en snärtig tv-debatt, berättar Marie Nilsson Lind, som tackade nej till debatten, men den hade väckt grubblerier i henne.

– Det här är ett utrop från en svensk scen om varför Gotland ska finnas och landsbygden ska finnas, avslutar hon.

Artikelbild

| King Kong. Joel Kant och Erik Törner som båda är en del av musikkollektivet King Kong ska spela både Cornelis Vreeswijk och Paul Simon-låtar på länsteatern i höst.

Länsteaterns spelår har egentligen redan smygstartat, med barnföreställningen "Bysens hämnd", där motsättningar mellan gotlänningar och sommarboende skildras och även kalkbrytningens stridigheter. Lennart Bäck gör en humoristisk tolkning av både en skränig fastlänning som byggt hus ”nära stranden fast man inte får” samt av Bysen, som försöker att värna den gotländska naturen, men blir missförstådd som sur och grinig. Bysens dräng, gestaltad av Erik Törner, slits mellan att vilja värna den gotländska naturen men samtidigt rädda sin brors jobb inom kalkindustrin.

Under hösten blir det flera gästspel på teaterscenen på Bredgatan. Ett av dessa står Unga Roma för. De spelar en pjäs influerad av "Så tuktas en argbigga", översatt till den något mer moderna titeln ”Att bossa en bitch”. Lotta Grut står för manus och Karin Kickan Holmberg regisserar. Musiken har skrivits av Annika Fehling och Yung Gud, som egentligen heter Carl-Mikael Berlander, en dj och producent, som är en del av hiphop-artisten Yung Leans grupp Sad boys.

Artikelbild

| Pride. Annika Wassén håller trådarna i teaterns satsningar under Gotland pride. Bland annat ska ett 24 timmar långt scenkonstframträdande äga rum i november.

I vår har även ungdomsmusikalen ”Hjärnpunka” premiär, där teaterchefen Thomas Sundström själv står för manus och regi.

– Vi har skapat en tradition att jobba med Gotlandsboende författare. I år gör vi också det, med Staffan Cederborg som skriver ungdomsböcker. Det blir en musikal från en fantastisk och rolig bok, säger han.