Nårdegaist bildades 2016 och består av Digher, Vrangg, Urd, Raar och Mot.

Så klart är detta inte medlemmarnas riktiga namn; svavelosande och fantasieggande artistnamn har varit kutym i black metal-sammanhang från första början.

Hur sammanfattar man då denna mycket egensinniga musikgenre som växte fram under sent 80-tal och tidigt 90-tal?

Artikelbild

Kanske räcker det med att anföra titeln på pionjärbandet Bathorys fjärde album, ”Blood Fire Death”.

Orden blod, eld och död kan visserligen användas för att beskriva hårdrock i största allmänhet; skillnaden är att black metal-folket menar allvar. Nårdegaist är inget undantag.

– Att lyssna till musik ska ge upphov till obehag. Det är genom lidandet den bästa formen av konst uppstår. Genom att lyssna på vår musik får åhöraren chansen att uppleva vårt inre mörker. Denne kanske också kan få uppleva sitt eget lidande och få det tonsatt, om den finner värde i det, säger medlemmarna i den mejlintervju som GT gör med bandet.

Det unika med Nårdegaist är att samtliga texter är skrivna på gutamål. Musiken kretsar kring gotländsk historia och gutniska myter och sägner.

Artikelbild

En av de första låtarna man spelade in, ”1361”, handlar till exempel om slaget vid Mästerby – den första omfattande sammandrabbningen mellan danskarna och gotlänningarna under Valdemar Atterdags invasion.

– Gutamålet passar för vår musik. Det är ett språk med hårda konsonanter och energiska diftonger. Det känns naturligt att berätta den gotländska berättelsen genom sitt rätta element. Att besjunga slaget vid Mästerby på något annat språk än gutamål ger inte den rätta känslan och är heller inte respektfullt mot berättelsen. Det gotländska arvet är viktigt för oss. I den gotländska kulturen finns en speciell berättelse som är värd att berätta och föra vidare för framtida generationer. Den är inte viktigare än någon annan kulturell berättelse, men den har i alla fall samma existensberättigande och samma värde.

Bandets debutskiva har alltså fått namnet ”Gaimald” – gutamål för ”ett fält utan skydd för blåsten”. Ordet är en sorts symbolisk summering av Nårdegaists musik, säger medlemmarna.

– Vi hämtar inspiration från det som finns i varje människa. Människors rädslor och mörka tankar är ämnen som tilltalar oss och passar den musik vi uttrycker. Det är en del av oss människor som vi sällan visar upp och vars existens vi ofta förnekar och försöker dölja. Inom varje människa finns ett ”gaimald” – en plats av kyla och kalhet – som ständigt rivs upp av våra pinande inre kastvindar. Den är med oss i våra drömmar. Den är med oss i våra dagliga tankar. Ibland stundtals och ibland för evigt sveper den in våra själar i ett tjockt snötäcke.

”Gaimald” är mastrad av producenten och musikern Dan Swanö – ett av de verkligt stora namnen i metal-svängen. På hans meritlista finns band som Dissection, Opeth och Katatonia.

– Att det blev Dan är vi väldigt nöjda med. Han är en person som har en enorm erfarenhet när det gäller metall, både som musiker och i studio. Alla i bandet har givetvis kommit i kontakt med Dan Swanös verk tidigare, så det är klart att det kändes speciellt. Trots att Dan betraktas som något av en legend är han också en helt vanlig människa som är lätt att kommunicera med. Han var väldigt smidig att arbeta med. Han är effektiv – själva masteringen blev klar inom ett dygn. När vi jämförde ljudet före och efter var det en enorm skillnad.

16 mars spelar Nårdegaist på den nystartade minifestivalen Döskallen på Wisby Strand.