Lars Gullin-sällskapet har utsett pristagare varje år sedan 1997. Priset, som sällskapet delar ut i samarbete med länsstyrelsen och Region Gotland, går i år till saxofonisten och kompositören Magnus Lindgren.

"Magnus Lindgren är en stor scenpersonlighet som lockar många åhörare, även de som tidigare inte uppmärksammat och uppskattat jazzmusik. Han är därigenom ett föredöme och en inspiratör för andra musiker" skriver sällskapet i sin motivering.

Årets pristagare är ung, född 1977, men har redan tunga meriter. 22 år gammal fick han Rikskonserters pris Jazz i Sverige och samma år vann han SR:s utmärkelse Jazzkatten dubbelt upp som årets jazzmusiker och årets nykomling.

Artikelbild

Magnus Lindgren är en framstående solist på saxofon, klarinett och flöjt. Han är ofta anlitad och har samarbetat flitigt med bland andra Nils Landgren. Förra året släppte Magnus Lindgren ”Stockholm underground”, en skiva med jazzflöjt där titeln anspelar på Herbie Manns klassiska låt ”Memphis underground”. Flöjten verkar vara i fokus för tillfället. Nästa fredag är Gullinpristagaren värd för en kväll i Stockholms konserthus där jazzflöjtens historia ska presenteras.

Magnus Lindgren är även en duktig kompositör och arrangör, och har skrivit verk både för sin egen kvartett och för storband. För storbandsskivan ”Paradise Open” tilldelades han både Gyllene skivan och en grammis 2001.

Pristagarna brukar gästa sommarens Gullinkonsert i Sanda kyrka och även inleda Jazzklubbens höstsäsong tillsammans med Gotlandsmusikens storband. Magnus Lindgren har spelat med storbandet tidigare på Jazzklubben, senast 2012 då han bjöd på en kväll med brasiliansk ”batucada jazz”.