Musikarrangemanget Popgiss har pågått i olika former på Gotland under flera decennier. Vissa hävdar att det var i trakten av Klintehamn som tävlingarna föddes, som ett initiativ vänner emellan. Men tävlingen tog ordentlig fart år 1992, när det första officiella mästerskapet hölls i Visby. Tävlingen har sedan dess arrangerats vartannat år och enligt tradition är det vinnarna som planerar nästa tävling. År 2016 hette det vinnande laget Bobby-Tony, med medlemmarna Joakim Hermelin, Lars-Anton Wikman, Håkan Mattsson och Petrus Eriksson. I år var det därmed deras tur att arrangera årets Popgiss.

– Det har varit jättekul, vi har fått bra respons, säger medlemmen Håkan Mattsson.

Hur mycket tid har ni lagt ner på tävlingen?

Artikelbild

| I år var 67 lag med och tävlade.

– Oj, ett heltidsjobb ungefär. Nej, men det har blivit många kvällar.

Popgiss består av tre deltävlingar som äger rum vid tre olika tillfällen och varje tävling pågår i ungefär åtta timmar. Eftersom samtliga medlemmar i Bobby-Tony bor på fastlandet har det därför blivit en hel del resor till Gotland i år.

– Det har varit kul, det har känts som att vi haft en minisemester i månaden, säger Håkan Mattsson.

I år är 67 lag med och tävlar, jämfört med 72 lag år 2016. Nytt för den här gången är att de har delat upp lagen i fyra divisioner, där alla divisioner har varsin vinnare.

Artikelbild

– Annars är det så många lag som inte har något att tävla om, eftersom de ligger för långt från toppen, säger Håkan Mattsson.

Några som är med och kämpar om topplaceringarna är medlemmarna i laget "Dom andra".

Artikelbild

– Vi satsar på att komma i topp fem, säger Eva Klintalm.

Vad tycker du om årets tävling?

Artikelbild

| Vinnarna, Dr Zoom & the Sonic Boom med Tobias Grönberg, Fredrik Johansson, Pelle Ljunggren och Lasse Wredenborg.

– Bra, men det har varit riktigt svårt.

Mer hinner hon inte säga, innan kategorin med låtar från 00-talet drar igång. Runt klockan 22 står det klart vilka som kammat hem den åtråvärda vandringspokalen.