Konstnärshemmet Brucebos vistelsestipendier har delats ut sedan 1937. I lördags var det vernissage för utställningen med årets stipendiater, Olivia Pettersson Fleur, Sverige, och Sarah Pupo, Kanada, som varit på Brucebo sen i juni.

Kontrasterna mellan de bådas bildspråk är påtaglig. Olivia Pettersson Fleur bygger sina färgsprakande collage av smalt skurna pappersremsor, målade med akrylfärg.

– Jag jobbar med väldigt breda penslar och sprutar ut flera färger samtidigt på paletten. Det är lite som den schackrutiga färgen i Kalle Anka på julafton. Parallellt målar jag mindre ark, som jag sen skär med en pappersskärare.

Artikelbild

| Sarah Pupos mindre målningar är som dagboksanteckningar.

Remsorna limmar Olivia Pettersson Fleur sedan i olika mönster.

– Det är en ganska tidskrävande arbetsmetod. Det är verkligen hypermanuellt, men det ser nästan printat ut.

Sarah Pupos bildspråk är sobrare. Skira målningar i bläck och olika vattenfärger, i milda pastellfärger, på papper och silke.

– Jag låter dem ofta vila och har nästan som en dialog med dem. Jag jobbar med material som är lite knepiga och ser hur de svarar.

Artikelbild

| Olivia Pettersson Fleur ställer parallellt ut på Körsbärsgården i Sundre.

Sarah Pupo valdes ut bland över hundra sökande i Kanada till stipendiet och Brucebo och Gotland har gott och väl levt upp till hennes förväntningar.

– Ja, absolut. Det är en underbar ö, ljuset, solnedgångarna och färgerna.

Artikelbild

Både Sarah Pupo och Olivia Pettersson Fleur säger sig ha påverkats av platsen i sitt konstnärskap.

– Färgpaletten har definitivt förändrats och även storleken, jag har haft större utrymme att arbeta på här, än jag haft på länge, säger Sarah Pupo och fortsätter:

Artikelbild

– Jag tror att som konstnär expanderar du i det utrymme du har. När du har lite utrymme, tänker du i mindre format.

Även Olivia Pettersson Fleur har influerats av omgivningen.

Artikelbild

– När jag kom hit försökte jag vara öppen för den här platsen, jag ville bli påverkad och jag tror att de har kommit in mer figurativa element i mina bilder än innan, som stjärnor och löv.

De tycker sig även ha inspirerats av varandra.

Artikelbild

– Jag tror att jag har blivit inspirerad av Olivias färger och även format, jag har gjort större bilder, säger Sarah.

– Och jag tror att jag har påverkats av Sarahs färger. Jag har tagit in mer pastellfärger i mina verk, även om det kanske inte syns så mycket. Jag har blivit mer vän med pastellfärgerna, de mer mjuka färgerna, för då blir det mer kontraster.