Kanadensiska Kiralina Salandy flyttade till Sverige för kärlekens skull 2013. Här har hon bland annat jobbat med Jerry Williams och medverkat i den svenska uppsättningen av musikalen ”The book of Mormon” på China teatern, med Linus Wahlgren och Per Andersson i huvudrollerna.

Sommaren 2014 gjorde Kiralina Salandy sitt första framträdande på Gotland, i Almedalen, tillsammans med Visby storband och gjorde då bland annat en version av ”Summertime”, som gav mersmak.

– Då introducerades jag för Visby storband men också för Gotland, som jag älskar, jag tycker att det är en magisk ö, säger Kiralina Salandy.

Artikelbild

| Kiralina Salandy, Roger Pontare och Visby storband under repetitionerna inför Billie Holiday/Frank Sinatra-jubileumskonserten 2015.

Sedan dess har hon återvänt till Gotland. 2015 medverkade hon i Visby storbands hyllningskonsert till Billie Holiday och Frank Sinatra, som fyllde 100 år. Där Kiralina Salandy var solist på Bille Holliday-låtarna och Roger Pontare på Sinatralåtarna.

– Hon är en så bra sångerska och vi tänkte att hon kunde få en egen konsert. Hon är fantastisk. Det ska bli spännande med den här konserten, hon har nog inte hört arrangemangen som vi har gjort på låtarna som hon valt ut, säger Visby storbands producent Magnus Fahlén, som ser fram emot lördagens konsert.

I somras gjorde Kiralina Salandy en miniturné på ön tillsammans med en organist och en trumslagare, med konserter i bland annat Burgsvik och kyrkorna i Silte och Lye. På lördag ställer hon sig åter på scenen tillsammans Visby storband, för en konsert på Wisby strand.

– Magnus Fahlén bad mig att komma tillbaka. Han sa att jag fick välja sånger, vilket är ”awesome”. Jag kommer faktiskt att sjunga en egen originalsång, det blir första gången jag gör den med storband, säger Kiralina Salandy.

På lördagens repertoar står soul, gospel, jazz och standards, bland annat utlovas en hyllning till Aretha Franklin, som gick bort i augusti i år, men även låtar av Stevie Wonder, Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Louis Armstrong.

– Jag älskar att sprida glädje och kärlek. Det kommer att bli ”great music”, för Visby storband är så bra – de bästa, inte bara som musiker. Jag hoppas att det blir roligt och några ”special moments”, varje konsert har sin egen känsla. Jag försöker att inte ha så mycket förväntningar utan bara göra mitt bästa och hoppas att publiken följer med mig på den musikaliska resan, säger Kiralina Salandy.