Exakt klockan 20.18 söndagen den 19 augusti invigs årets upplaga av Gotland Art Week.

– Invigningen första året 2015 var klockan 20.15, förklarar Uno von Corswant, tillsammans med Björn Pettersson grundare av öns egen konstvecka.

Stora delar av programmet ligger redan klart och inför den fjärde upplagan bjuds gotlänningar och hitresta besökare på flera nyheter.

Artikelbild

| Konsert. Sven-Bertil Taube medverkade i Så mycket bättre. I augusti kommer han till Wisby Strand för en spelning.

– Vi tar upp manteln efter Gotland Crimetime som körde tre år här, men lämnade efter förra året, säger Tobbe Stuhre, ny projektledare för årets vecka.

Han menar att många deckarläsare på Gotland har känt sig besvikna efter beskedet att deckarveckan lämnat ön. Inte minst alla författare med Gotlandsanknytning.

– Mari Jungstedt, Anna Jansson, Marianne Cedervall, Per Schlingmann och Håkan Nesser har redan hört av sig och säger att de vill vara på Gotland, säger Tobbe Stuhre.

Med centrum kring Joda bar i Visby hamn kommer en deckarbokhandel och föredrag, författarmiddagar och mordvandringar att arrangeras för att lyfta litteraturformen som konstart. De stora förlagen är kontaktade och flera författare kommer att finnas på plats torsdag till och med lördag vecka 34.

Artikelbild

| Safari. Konstnären Dan Leonette i Kräklingbo är ett av stoppen under årets konstsafari.

– Vi har skickat inbjudan till Leif GW, men inte fått något svar ännu, säger Uno von Corswant.

En annan nyhet är att kända musiker har tackat ja till att medverka. Saxofonisten Johan Stengård kommer att bjuda på en bygdegårdsturné över hela ön. Efter sin medverkan i "Så mycket bättre" kommer Sven-Bertil Taube tillbaka till Gotland.

Artikelbild

| Deckarförfattare. Enligt arrangörerna har Håkan Nesser och flera andra författare hört av sig och vill medverka.

– Han spelar på Wisby Strand tillsammans med Göran Fristorp, säger Tobbe Stuhre.

En hyllning till de gotländska formgivare som har lämnat grafiska avtryck i reklamsammanhang arrangeras i S:t Hanskvarteren.

Artikelbild

| Konstvandring. Under hela veckan kommer 25 butiker att ha varsin gotländsk konstnärs verk i skyltfönstret.

– Här kommer vi att exponera logotyper och gotländska varumärken. Vi vill lyfta fram de lite gömda konstnärerna som folk inte vet så mycket om, säger Tobbe Stuhre.

För att bredda veckan åldersmässigt och skapa långsiktig föryngring kommer öns samtliga högstadieelever att bjudas in till Gotland Young Art, ytterligare ett nytt inslag under årets vecka. 25 verk kommer att väljas ut av en jury, efter invigning av landshövdingen ställs de ut hela veckan på Östercentrum. Där kommer gatubrunnar att bli utsmyckade och en graffitikonstnär att skapa inför publik.

Klart är också upplägget för de tre turerna i Gotland Art Safari, där Dan Leonette i Kräklingbo är tillbaka efter två års uppehåll.

– Hans rakubräning är en föreställning av guds nåde, säger Tobbe Stuhre.