Ännu en sommar möts filmfantaster och Ingmar Bergmanfrälsta på Fårö, för att under en vecka fördjupa sig i regissörens livsverk. Men i år delar han på utrymmet med Ingrid Bergman. Den tolfte festivalen i ordningen är uppbyggd utifrån hennes konstnärskap.

Hon är en ikonisk svensk konstnär. Och det sista hon gjorde innan hon dog var att arbeta med Ingmar Bergman. Det är vackert, säger Helen Beltrame-Linné, som för första året är ansvarig för festivalen.

Höstsonaten i fokus

Invigningsfilmen "Höstsonaten", med Ingrid Bergman i rollen som berömd pianist, genomlyses under veckan i samtal med fyra olika personer från ursprungsinspelningen, bland annat filmaren Arne Carlsson och producenten Katinka Faragó. En ny teateruppsättning tolkar också filmens relationstema.

Den visar hur aktuell "Höstsonaten" är. Trots att den gjordes 1978 är moder-dotter-dramat lika angeläget, säger Helen Beltrame-Linné och berättar att det också blir fler filmvisningar och samtal om Ingrid Bergman som feministisk ikon.
Vi visar henne som stark kvinna, som den Hollywoodstjärna hon var och som en konstnärlig skådespelerska.

Fortfarande aktuell

För att Bergmanveckan ska fortsätta ha betydelse i det aktuella filmsamtalet har Beltrame-Linné också bjudit in konstnärer med pågående arbeten, bland andra skribenten Lawen Mohtadi och den franska teatergruppen Liv Collective.

Jag vill hitta folk som har inspirerats av honom, men som gör något helt annat, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att kultregissören fortfarande har mycket att bidra med.

Bergman skildrade människor. Och trots att världen förändras är vi fortfarande desamma, därför har han stått emot tidens tand så väl.