Det var ett bra tag sedan Peter Morén senast spelade på Gotland. Då på ”Ringboms krukmakeri” (Hamra) och ”en krog inne i stan” enligt honom själv. Men när han nu väl är här igen blir det med flera och delvis annorlunda framträdanden. I går kväll deltog han i ”Lett u hjelpe”-konserten i Domkyrkan och i afton är det Donners Event som är konsertlokal.

– Det blir en ganska speciell kväll, en helkväll, konstaterar Peter Morén.

– Först blir det en hyllning till Tom Petty tillsammans med Erik Palmqwist (från EP´s Trailer Park) och Tobbe Stuhre (arrangör och Petty-fantast av stora mått). Vi kommer att samtala om minnen och låtar som betytt något speciellt men även spela snuttar och längre bitar av Tom Petty-låtar som är med i diskussionen.

– Sen gör Erik Palmqwist några svenska låtar och Mattias Axén, boende på ön, spelar också. Och så avslutar jag med mina sologrejer.

Den amerikanske rockartisten Tom Petty avled den 2 oktober. För Peter Morén var Tom Petty ett viktigt musiknamn.

– Det var lite av en chock och jag tog beskedet om hans död ganska hårt och då inser man vad han betytt även om jag förstås har många förebilder. Jag är själv 41, det är en sån ålder när man dels har äldre släktingar som går bort och dels hjältar.

– Ett ganska tungt namn som kom fram i min värld just när jag själv började skriva låtar och under tonåren då man är som mest påverkbar. Sen har jag inte lyssnat jättemycket på det nya han släppt men jag såg honom när han var här 2012 och dessförinnan, 1992.

Peter Morén utgår från att det blir en spännande inledning på kvällen.

– Vi får se hur det artar sig eller urartar. Det kan bli intressant, jag och Erik Palmqwist har träffats i Stockholm och provspelat lite. Det blir inte alltid de största hitsen utan ens egna guldkorn. Jag kommer bland annat att köra ”The Waiting” (från ”Hard Promises” 1981), en låt som betytt mycket för mig och ligger mig varmt om hjärtat, avslöjar Peter.

Efter detta blir det ”vanlig” konsert i form av en solokonsert. Även om Peter har två musikerkompisar med sig på scenen i form av Tobias Fröberg-bas, som han lånar in tillfälligt, och Ola Hultgren-trummor som han ”har med sig”.

– Jag har släppt tre plattor på svenska, det är de jag plockar ifrån. Den senaste kom i januari.

Den har titeln ”40” och Peter gav den till sig själv i födelsedagspresent i stället för att ha ett stort kalas när han fyllde 40. Det skedde dock i fjol så skivan blev något försenad. Titelidén fick han från Adele som döper sina skivor efter sin aktuella ålder och vars album hittills heter ”19”, ”21” och ”25”.

– Det är gjort lite med glimten i ögat, det är kul att stå upp för sin ålder när man är 40, det är så mycket ungdomshets i dag. Och många av texterna på ”40” handlar om att stå mitt i livet, på gott och på ont.

I dagsläget turnerar Peter Morén lite lagom med sitt solomaterial.

– Jag har gjort spelningar lite då och då. En sväng i september och var nyligen i Karlstad och Linköping. Sen har jag en spelning i Stockholm innan året är slut. Inga längre svängar, lite nedslag här och där, det passar mig bra när jag är pappa.

En kontrast mot de stora turnéturer i Europa, Nord- och Sydamerika och Australien som han gjort tillsammans med bandet Peter Bjorn and John, poptrion med den stora visslingshitlåten ”Young Folks” 2006.

– Vi har, ta i trä, lyckats hålla kvar publiken i USA genom alla år. I England var vi i ropet några år, sen föll det rejält.

Och trion kommer med en ny skiva nästa år.

– Vi får se när skivan kommer ut, vi har precis mastrat den och den har ännu ingen titel och inget omslag heller. Men det blir antagligen lite sommarutflykter nästa år, det är planerna. Men jag har också lite andra projekt på gång i bakfickan, jag skriver låtar åt andra människor och spelar på skivor. Periodvis har jag åkt mycket till Tobias (Fröberg med studioverksamhet i Visby) och det kommer att bli mer Visby.

Peter Morén är nöjd med hur det fungerar musikaliskt.

– Det är väldigt skönt med växelbruket, att göra soloskivor och andra projekt och sen gå in i bandet igen. Det inspirerar.