Från mitten av maj ska tre av konstnären Ann Wolffs skulpturer visas upp i den kungliga slottsparken vid Solliden på Öland, och i måndags skeppades de iväg från Visby.

Ann Wolff är inte så känd på Gotland, men hennes verk finns på flera stora museer och i utställningshallar runt om i världen. Hon har fått flera fina utmärkelser och är också kunglig hovleverantör sedan tidigare.

– Jag får skylla mig själv, för jag har inte haft så många utställningar i Sverige, säger hon när Helagotland.se besöker villan på Östra Vi i Visby.

Artikelbild

| Hon har länge arbetat med glas, men aluminium ger mer frihet för större format.

Inom kort invigs hennes nästa utställning i San Fransisco. Ann Wolff associeras främst med glaskonst, men på senare tid har hon även skapat i aluminium.

– Jag är så förtjust i aluminium och materialet ger mig möjligheter att komma upp i format, säger Ann Wolff som har sina verkstäder i Kyllaj och i Visby.

Hon har tyska rötter, och växte upp i hansestaden Lübeck. Hon menar att det var därifrån kärleken till Gotland och Visby kom. Ann Wolff har också barn och barnbarn på ön.

– Jag älskar den här ön, och jag... kommer dö här, säger hon med ett skratt.

Artikelbild

| Ann Wolffs konstverk kan ses på Öland från och med 15 maj.

De konstverk som nu har fraktats till Hans Majestät Konungens Solliden på Öland, är två meter höga och väger ungefär 100 kilo var. Två av skulpturerna går under rubriken "Transit", som hon även sedan tidigare har flera glasvarianter av. Det är trappor som leder uppåt, i alla fall till en början. När betraktaren tar ett steg åt sidan förändras också trapporna, stegen kan plötsligt gå åt ett annat håll eller plana ut helt. Där finns också fällor eller "traps" som Ann Wolff kallar dem, precis som i verkliga livet. Tredje konstverket heter "Kyssen" och har med längtan att göra. Utställningen på Öland gäller från mitten av maj till i början av oktober.

Missa inte webb-tv-intervjun med Ann Wolff här intill.