Svenska Konstnärsnämnden har delat ut 44 tioåriga arbetsstipendier till kulturarbetare, varav sju till personer inom teaterområdet. Gotländska Karin Kickan Holmberg är en av dem. Under tio års tid får hon etappvis totalt cirka 1,3 miljoner kronor.

– Jag är ännu omtumlad, men det känns otroligt bra, säger Karin Kickan Holmberg på lördagen.

Hon sökte stipendiet i våras, men visste inte hur hennes chanser såg ut.

Artikelbild

| Karin Kickan Holmberg får ett tioårigt stipendium från Konstnärsnämnden. Bilden togs när hon tog emot GT:s kulturpris förra året.

– Jag är väldigt glad att även jag som är 56 år kunde få stipendiet, det är en indikation på att jag kan få fortsätta med det jag gör, och slippa börja städa trapphus eller något annat istället. Det är en stor ekonomisk trygghet, säger hon.

Till vardags är hon regissör för pjäserna vid teatergruppen Unga Roma (Romateatern) och Länsteatern på Gotland. Hon har också arbetat för ett antal andra teatrar i Sverige. Stor uppmärksamhet fick hon för dramatiseringen av Patrik Sjöbergs bok "Det du inte såg" som sattes upp på Dalateatern förra året.

I december 2016 belönades Karin Kickan Holmberg också med Gotlands Tidningars Kulturpris.

LÄS ÄVEN: Kulturpriset: Här sitter en överraskad pristagare

Vad ska du hitta på för stipendiepengarna?

– Jag har massor av idéer som jag vill förverkliga. Jag har både skrivprojekt och regiuppdrag på gång, och med hjälp av det här kan man få ägna sig mer åt att fördjupa sig i skrivprocesserna och man kan också förlänga rep-perioderna. Annars blir det ofta så i projekten att allt ska gå så fort och hastas ihop, säger Karin Kickan Holmberg.